CNN: Odvrácená strana Měsíce je jiná, než si myslíme. Tajemství má rozlousknout čínská sonda

Odvrácená strana Měsíce

Čínská sonda míří k Měsíci

Čínská sonda Čchang-e 6 letí k Měsíci, kde má poprvé v historii sebrat vzorky z jeho odvrácené strany. Podle americké CNN se o temnou část Měsíce zajímali už Sověti, ale až nynější bádání má vědcům poskytnout vodítka k pochopení původu této zemské družice.

Vlivem vázané rotace pozorujeme ze Země stále stejnou stranu Měsíce. Jeho odvrácená strana proto odjakživa působila tajemně, temně a studeně. Všichni astronauti, kteří se kdy po Měsíci procházeli, byli na bližší a prosvětlené straně. Do druhé části se dlouho nikdo neodvážil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Unikátní mise. Čína vypustila sondu, jako první má odebrat vzorky z odvrácené strany Měsíce

Poprvé ji začali zkoumat Sověti. V roce 1959 pořídili první snímky odvrácené strany Měsíce. Ukázalo se, že nejde jen o temnou variaci na část družice, kterou už známe. Její vzdálenější strana má totiž podle vědců i jinou strukturu, uvedla CNN.

„Odvrácená strana Měsíce se velmi liší. Je v podstatě tvořena starou měsíční kůrou a výšinami, takže je zde třeba zodpovědět mnoho vědeckých otázek,“ řekl Li Chunlai, zástupce hlavního konstruktéra Čínského národního vesmírného úřadu.

Vědce trápí především otázka původu Měsíce a jeho následného formování. Nevědí, proč je odvrácená strana zemské družice jiná. Odpovědi má teď přinést čínská sonda.

Ačkoli se odvrácená strana Měsíce může zdát z našeho pohledu temná, prožívá měsíční den a noc stejně jako strana přivrácená a je osvětlena. Podle NASA trvá lunární den něco přes 29 dní, zatímco lunární noc přibližně dva týdny.

Čínská tajemná mise

Čína v pátek vypustila sondu Čchang-e 6, která se jako první na světě pokusí získat vzorky z odvrácené strany Měsíce a přepravit je zpátky na Zemi. Jedná se o další čínský krok v rámci přípravy na let, jenž dopraví na Měsíc lidskou posádku. Toho chce Peking dosáhnout do roku 2030.

Čína navíc plánuje za podpory Ruska a dalších zemí na Měsíci vybudovat Mezinárodní lunární výzkumnou stanici a zajistit tak trvalou přítomnost lidí na přirozené oběžnici Země.

Vesmírný výzkum Pekingu rezonoval i v americkém Kongresu.

Během slyšení o rozpočtu NASA 17. dubna se kongresman David Trone zeptal správce NASA Billa Nelsona, proč Čína vysílá misi na „zadní stranu“ Měsíce.

„Budou mít přistávací modul na odvrácené straně Měsíce, což je strana, která je vždy ve tmě. My se tam nechystáme,“ odvětil Nelson.

NASA se ale nadále chystá prozkoumávat bližší stranu Měsíce, kam chce v průběhu příštích let znovu dostat i lidskou posádku.

Tagy: