Takto s lékaři nejednali ani komunisté, pustil se do vlády Pafko. Postrádá důstojný přístup

Interview - Pavel Pafko

Takto s námi, s lékaři, nejednali ani komunisté, řekl v pořadu Interview na CNN Prima NEWS na adresu vlády premiéra Petra Fialy (ODS) profesor Pavel Pafko. Kritizoval tak změny v zákoníku práce ohledně přesčasů v nemocnicích a handrkování o platech. Podle něj se nyní s lékaři nejedná důstojně.

Profesor Pavel Pafko by chtěl, aby si jeho studenti vážili svého postavení ve společnosti. „Lékaři vždycky byli uznávaní jako profese, a to i od komunistů,“ popsal Pafko v pořadu Interview na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Doživotní výsluhy lékařům? Neadekvátní a nepřiměřené, vzkázal Fiala. Spustil vlnu kritiky

Zároveň s tím kritizoval změny zákoníku práce ohledně lékařských přesčasů z poslední doby. Ostře se přitom opřel do současného vládního kabinetu. „Měli jsme 416 hodin přesčasů, pak to zvedli na 832 a pak zas snížili na 416. Výplaty se řeší. Pak přijde premiér, dá miliardu. Přijde mi to nedůstojné,“ řekl Pafko. S lékaři se podle něj jedná jako s tichým vínem. „Jednou je to víno zatížené daní, pak není zatížené... Nemluvím o penězích, ale o způsobu jednání s lékařským stavem. Takto s námi nejednali ani komunisté,“ sdělil Pafko.

Schválené přidávání na výplatách je přitom podle něj jen zalepením díry v duši kola. „Neřeší to problém. Ten tu bude dál. Když to domyslíte, pokud jde o přesčasovou práci, víme, že u malých nemocnic to nemůže stačit,“ řekl Pafko.

Změny už podepsal prezident

Zdravotníci v nemocnicích a v záchranné službě budou moci sloužit až 24 hodin v kuse. Na konci roku navíc přestane platit nedávno uzákoněná možnost další dobrovolné přesčasové práce lékařů, která vyvolala jejich protesty. Změny přinese poslanecká novela zákoníku práce, kterou krátce před Vánoci signoval prezident Petr Pavel.

Předlohu sepsali ministři práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) a zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v reakci na protest části lékařů, kteří kvůli zdvojnásobení možných přesčasů své smlouvy o přesčasové práci vypověděli.

Více o tom, co si Pafko myslí o stavu české společnosti a co pro něj například znamená štěstí, se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Tagy: