Mrtvých Palestinců je skutečně přes 10 tisíc, podpořila organizace OSN statistiky z Gazy

Palestinci truchlí nad ztrátou svých blízkých (7. 11. 2023).

Izrael dobyl základnu Hamásu

Dětský fond Organizace spojených národů (UNICEF) potvrdil reálnost statistik o mrtvých Palestincích, kteří zemřeli při izraelských úderech v Pásmu Gazy. Organizace spadající pod OSN uvedla, že její soukromé statistiky se s údaji Palestinců rozcházejí jen minimálně. Ve válce s Izraelem tak údajně v Pásmu Gazy zemřelo přes 10 tisíc lidí.

Hamás při teroristickém útoku 7. října zavraždil zhruba 1 400 Izraelců. Tel Aviv následně začal s odvetnými údery a bombardováním Gazy. Izraelská vláda tvrdí, že se civilní ztráty v oblasti snaží omezovat. To ale podle Palestinců v Pásmu Gazy není pravda. Tamní ministerstvo zdravotnictví kontrolované teroristickou organizací Hamás v současnosti uvádí, že ve válce zemřelo už přes deset tisíc Palestinců.

Mnozí ale statistiky, které nerozlišují mezi civilisty a příslušníky Hamásu, sledují s rezervou. Pravdivost údajů zpochybňuje Bílý dům i zahraniční média, která většinou veřejnost upozorňují, že jde o statistiky vydané úřadem, který kontroluje Hamás. A že se čísla obětí nedají nezávisle ověřit. Bezpečnostní analytik Milan Mikulecký pro CNN Prima NEWS řekl, že reálné číslo může být i desetkrát nižší.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ropy akorát a plynu mnohem víc. Izrael má gigantické bohatství a jeho nepřátelé to vědí

OSN věří Palestincům

Kritici statistik upozorňují například až na podezřele přesně zdokumentované oběti a také na vysoká čísla dětských obětí. Dětský fond Organizace spojených národů (UNICEF) se teď ale vůči takové kritice ohradil. Organizace, která spadá pod OSN, prohlásila, že Palestinci data nezkreslují.

UNICEF si podle svého mluvčího Jamese Eldera vede vlastní nezávislé statistiky, které docházejí k podobným číslům jako statistiky ministerstva zdravotnictví v Gaze. „Naše čísla byla v rozmezí několika procent, v podstatě totožná,“ prohlásil Elder. Upozornila na to americká CNN.

„V organizaci UNICEF jsme v kontextu čísel velmi, velmi přesní. Máme reputaci nejen díky tomu, že se pohybujeme v první linii a přínášíme výsledky, ale také proto, že máme důkazy,“ řekl v úterý Elder.

„Znám kluky a holky, matky i otce, kteří za těmi statistikami stojí. To je důvod, proč je UNICEF pobouřený z toho, že čísla stále stoupají a my nemůžeme dosáhnout humanitárního příměří,“ doplnil mluvčí organizace.

Útok na konvoj

Do Izraele tepe Světová zdravotnická organizace (WHO), která požaduje, aby umožnil pravidelný a bezpečný příjezd humanitárních konvojů do Pásma Gazy. „Nic nemůže ospravedlnit hrůzy, jež snášejí civilisté v Gaze,“ uvedl mluvčí WHO Christian Lindmeier.

Mezinárodní výbor Červeného kříže v úterý informoval, že se jeden z jeho zdravotnických konvojů dostal pod palbu. Neupřesnil ale, kdo za útokem stál.

Izrael už v minulosti obvinil Hamás, že zneužívá ambulance, nemocnice a další civilní infrastrukturu k vojenských účelům. Tel Aviv proto varoval, že bude útočit „kdekoli, kde uvidí aktivitu Hamásu“.

Tagy: