Ropy akorát a plynu mnohem víc. Izrael má gigantické bohatství a jeho nepřátelé to vědí

Izrael není svým nepřátelům trnem v oku jen kvůli náboženským sporům, sousedé v regionu moc dobře vědí také o jeho přírodním bohatství. V posledních dvaceti letech se židovská země proměnila z importéra na energetickou velmoc. A to díky nalezištím ve Středozemním moři, která chrání systém Iron Dome. Tématu se věnuje také web izraelské televize i24 nebo agentura Reuters.

Když se řekne energetická velmoc na Blízkém východě, člověku se většinou vybaví ropní šejci ze Saúdské Arábie nebo Kataru. Jen málokdo by do této skupinky zařadil Izrael. A ještě nedávno židovská země mezi obchodními velmocemi skutečně nebyla.

Jenže v posledních dvaceti letech se z dovozce ropy a zemního plynu Izrael proměnil na stát energeticky zásobený na dlouhá staletí. Izrael už nyní dokáže sám vytěžit množství ropy, které takřka pokryje domácí poptávku. Zbytek musí stále dovážet. Docela jinak je na tom ale v případě plynu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Laserová superzbraň, o které kolují mýty. Co vše dokáže obávaný izraelský Iron Beam?

Zlaté moře

Všechno to začalo objevem naleziště zemního plynu Tamar na přelomu milénia. K nálezu došlo ve Středozemním moři, několik desítek kilometrů od břehu Svaté země. Podle izraelské televize i24 obsahuje naleziště asi 300 miliard metrů krychlových zemního plynu.

V roce 2010 pak došlo při navrtávání Středozemního moře k doposud největšímu objevu, který zařadil Izrael mezi surovinové a soběstačné velmoci. Americká společnost Noble Energy natrefila na další obří naleziště, dnes známé jako Leviathan. V něm se nachází podle odhadů asi 600 miliard metrů krychlových zemního plynu. Izrael ročně potřebuje jen 13 miliard.

Pak přišel třetí, menší nález. Naleziště Karish-Tanin, kde je zhruba 100 miliard kubíků zemního plynu. A k objevu nového naleziště ve Středozemním moři došlo i letos. V květnu Izrael oznámil, že objevil naleziště s názvem Katlan, kde je asi 68 miliard metrů krychlových zemního plynu.

Zatímco Izrael válčí v Gaze s Hamásem, schválil toto naleziště pro těžbu a začíná s budováním infrastruktury. Napsala o tom agentura Reuters. Čtyři zmíněná naleziště se nacházejí ve své relativní blízkosti.

Obrana bohatství

Izrael ví, že má na Blízkém východě mnoho nepřátel. A že si své plynné bohatsví musí chránit. A obranu nevykonává nic jiného než legendární systém Iron Dome (Železná kopule). Izrael totiž kromě pozemní verze této protivzdušné obrany vyvinul i námořní modifikaci, kterou může armáda používat na lodích a těžební infrastruktuře za účelem ochrany přírodních zdrojů.

Armáda Tel Avivu v současnosti pracuje také na novém laserovém obranném systému Iron Beam, který v budoucnu doplní Iron Dome a přidružené zbraně o již čtvrtou vrstvu obrany. I v tomto případě už Izrael připravuje námořní verzi. Lasery budou strážit i naleziště zemního plynu, jež z Izraele udělala energetickou velmoc.

Tagy: