ANALÝZA: Lze Gaze věřit počet obětí? Podle OSN bývá překvapivě přesná, expert by dělil deseti

Těla obětí zabitých při výbuchu v nemocnici shromážděná na dvoře nemocnice al-Šifa ve městě Gaza (17. 10. 2023)

Hrůzný nález v Gaze

Dosud v Pásmu Gazy od začátku konfliktu mezi Izraelem a Hamásem zemřelo 9 770 Palestinců, z toho 4 800 obětí je nezletilých. V poslední oficiální zprávě to alespoň tvrdí ministerstvo zdravotnictví, které sídlí v Gaze a nad nímž má teroristická skupina kontrolu. Na kolik mohou lidé těmto údajům věřit? Kdo na úřadě pracuje a jak přesné byly jeho statistiky v minulých konfliktech?

Dojít k přesným datům o obětech v Gaze není jednoduché. Ve městě nefunguje spolehlivě internet ani rozvod elektřiny a mobilní síť je nedostačující. Chaos, který v Gaze panuje kvůli náletům a odvetným útokům, tak zavdává důvod k tomu, aby se pravděpodobnost chyb ve statistikách těch, kteří nejen při úderech zahynuli, zranili se nebo se pohřešují, rapidně zvýšila.

Navzdory těmto komplikacím ministerstvo zdravotnictví se sídlem v Gaze, které je součástí vlády kontrolované Hamásem, zveřejnilo ve čtvrtek 26. října podrobnou zprávu o obětech. Dokument o více než 200 stranách, jejž má agentura AP k dispozici, obsahuje jména, čísla průkazů totožnosti, věk a pohlaví Palestinců, kteří podle resortu zahynuli.

ČTĚTE TAKÉ: Univerzity jako nové bojiště Izraele a Palestiny. Studenti se střetávají kvůli válce

Více než sedm tisíc mrtvých. Přesně mělo v Gaze zahynout 7 028 Palestinců, z toho 2 913 obětí je údajně nezletilých. Od vydání podrobné zprávy měl počet obětí k neděli 5. listopadu vzrůst na 9 770 Palestinců, z toho 4 800 dětí a 2 550 žen. Ministerstvo je jediným „oficiálním zdrojem informací“ o obětech ve městě – Izrael město uzavřel, vstup zahraničním novinářům a humanitárním pracovníkům je silně omezen či plně zakázán.

Štáby, které se ve městě ještě nacházejí – jedná se například o novináře agentury AP –, nemají možnost provést komplexní sčítání. Jak však informují, viděly značné množství těl na místech náletů, v márnicích a provizorních hrobech.

OSN a další mezinárodní instituce, stejně jako palestinské úřady na Západním břehu Jordánu, tvrdí, že ministerstvo v Gaze se „dlouhodobě snaží v dobré víře vést účet mrtvých v těch nejtěžších podmínkách“. „Čísla nemusejí být dokonale přesná z minuty na minutu. Vesměs ale odrážejí míru úmrtí a zranění,“ prohlásil Michael Ryan z programu Světové zdravotnické organizace pro mimořádné situace v oblasti zdraví.

Ke „kolizi“ v počtech obětí došlo například po výbuchu u nemocnici al-Ahli v Gazez něhož se Hamás a Izrael obviňovaly navzájem. Ministerstvo v Gaze během hodiny po výbuchu oznámilo, že zemřelo 500 Palestinců, druhý den počet snížilo na 471. Izrael však tvrdí, že čísla jsou nadhodnocená. Americké zpravodajské agentury odhadují, že v nemocnici zahynulo 100 až 300 osob – bez vysvětlení, jak k tomuto rozmezí dospěly.

Jak moc je tedy resort zdravotnictví důvěryhodný?

Zjišťování počtu obětí

Nejčastěji citovaným zdrojem informací o obětech v Gaze je mluvčí ministerstva zdravotnictví Ašraf al-Qidra. Z kanceláře v jedné z nemocnic v Gaze údajně dostává nepřetržitý přísun údajů ze všech špitálů v pásmu. Sami správci zdravotnických institucí tvrdí, že vedou záznamy o každém obsazeném lůžku i těle, které dorazí do márnice. Údaje pak následně mají nahrávat do systému sdíleného s mluvčím resortu a jeho kolegy.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Z Pásma Gazy míří ven i Češi, tvrdí NYT. První cizinci od začátku války už jsou Egyptě

Ředitelé nemocnic agentuře AP zaslali několik snímků obrazovek, zachycujících, jak systém vypadá. Má se jednat o barevně rozlišenou tabulku s několika kategoriemi: jméno, číslo průkazu, datum vstupu do nemocnice, typ zranění, stav. Jména mnohdy nejsou k dispozici. Vzhledem k výpadkům proudu a poruchám v připojení zaměstnanci ministerstva prý do nemocnic volají, aby si informace ověřovali.

Údaje má ministerstvo shromažďovat i z dalších zdrojů, včetně palestinského Červeného půlměsíce. „Každý člověk, který do naší nemocnice vstoupí, je zaznamenán. To je priorita,“ sdělil agentuře AP ředitel jedné z nemocnic v Gaze Atef Alkahlout. Samotný resort pak každých několik hodin vydává aktualizované údaje o obětech – uvádí počet mrtvých a zraněných, které rozděluje na muže, ženy a nezletilé.

Nikdy však ministerstvo nerozlišuje mezi civilisty a bojovníky. Stejně tak resort nerozlišuje, jak oběti zemřely: zda například v důsledku izraelských úderů nebo třeba kvůli nehodě při palestinské raketové palbě. Vždy se podle ministerstva jedná o oběti „izraelské agrese“. A právě tato netransparentnost vyvolává kritiku.

„Když zdravotnická agentura Hamásu přichází s údaji, berte je s rezervou,“ vzkázal podplukovník Richard Hecht, mluvčí izraelské armády. Opakovaně však odmítl nabídnout jakýkoli alternativní počet palestinských obětí. K opatrnosti ohledně důvěryhodnosti dat vydaných ministerstvem v Gaze vyzývá i bezpečnostní analytik Milan Mikulecký.

„Všechna čísla o mrtvých a raněných, která přicházejí z Pásma Gazy, musíme dělit, a to minimálně šesti, ale nebál bych se dělit až deseti. Když budeme vycházet z incidentu u nemocnice al-Ahli, kde ministerstvo vydalo jako první informaci o 500 mrtvých: S lidmi, kteří dělají datovou analýzu na základě fotografií, jsem měl možnost situaci zhodnotit. Došli jsme k maximálně 50, ale spíše zhruba ke 30 možným obětem. Obávám se, že všechna čísla z Gazy jsou v tomto měřítku,“ sdělil pro CNN Prima NEWS.

Kdo na ministerstvu pracuje?

Hamás, jakožto vládnoucí orgán v Gaze, má nad ministerstvem zdravotnictví kontrolu. Správa resortu se však oproti jiným politickým a bezpečnostním úřadům, které Hamás řídí, podle AP liší. Palestinská samospráva, jež vládla v Gaze před tím, než ji v roce 2006 ovládl Hamás, si má ponechávat pravomoce nad zdravotnickými a vzdělávacími službami v Gaze – ačkoli sídlí na okupovaném Západním břehu Jordánu.

Tomu však Mikulecký příliš nevěří. „Považuji to za čistě formální. Po stažení Izraelců z Pásma Gazy v roce 2005 a pozdějších svobodných volbách v roce 2006 zvítězilo hnutí Hamás, a to poměrně významně. Předání moci neprobíhalo tak, že by si úředníci Fatahu předali klíče od kanceláří Hamásu. Členové hnutí úředníky vyhazovali z oken a tahali je na laně za autem, než zemřeli. Nešlo o přátelské převzetí moci,“ připomněl.

„Pokud se dnes někdo tituluje jako mluvčí ministerstva zdravotnictví v Gaze, tak je to mluvčí z Hamásu, který má v odpovědnosti zdravotnictví. Hamás vládne Pásmu Gazy tvrdou rukou a nemá jediný důvod, proč by svého politického oponenta – Fatah – do čehokoliv pouštěl, když nemusí,“ pokračoval Mikulecký.

Podle samotných úředníků je ale ministerstvo tvořeno směsicí nově přijatých zaměstnanců Hamásu a starších úředníků spojených s hlavní palestinskou politickou stranou Fatah – ani tomu bezpečnostní analytik nevěří. Úřad ovládaný Fatahem spravujícím palestinská města na okupovaném Západním břehu Jordánu má vlastní ministerstvo zdravotnictví v Ramalláhu.

Ministryně zdravotnictví Mai al-Kaila v Ramalláhu dohlíží na paralelní ministerstva, která dostávají od nemocnic stejné údaje. Její náměstek sídlí v Gaze. Ministerstvo v Ramalláhu uvedlo, že „důvěřuje údajům o počtu obětí od partnerů v Gaze a zveřejnění údajů mu trvá déle, protože se snaží čísla potvrdit u vlastních zaměstnanců v Gaze“.

„V rámci propagandistické války se Fatah samozřejmě nebude stavět proti Hamásu. Naopak bude podporovat Hamás v tom, aby mohl maximalizovat čísla obětí, protože ví, že je to něco, co u nás na Západě platí. Nikdo z nás nezůstane bez emocí, když vidí zraněné nebo mrtvé děti. Právě na počty obětí palestinská strana hraje,“ konstatoval analytik Mikulecký.

Hamás prý přísně kontroluje přístup k informacím a řídí vládní mediální úřad, který nabízí podrobnosti o izraelských náletech. Zaměstnanci ministerstva zdravotnictví však trvají na tom, že Hamás si údaje o počtu obětí nediktuje. „Hamás je jednou z frakcí. Někteří z nás jsou spojeni s Fatahem, někteří jsou nezávislí. Více než cokoli jiného jsme ale zdravotníci,“ zdůraznil Ahmed al-Kahlot, ředitel nemocnice Kamal Adwan v severní Gaze.

Data z konfliktů minulých

Během několika válek a četných krvavých střetů mezi Izraelem a Hamásem agentury OSN v pravidelných zprávách uváděly údaje ministerstva zdravotnictví o počtu mrtvých. Čísla používají také Mezinárodní výbor Červeného kříže a Palestinský červený půlměsíc. Po skončení války zveřejňuje humanitární úřad OSN konečné počty mrtvých na základě vlastního průzkumu lékařských záznamů.

Ve všech případech se počty OSN do značné míry shodovaly s údaji ministerstva zdravotnictví Gazy, s malými odchylkami:

  • Válka v roce 2008: podle ministerstva bylo zabito 1 440 Palestinců, podle OSN 1 385
  • Válka v roce 2014, válka v Gaze: ministerstvo hlásilo 2 310 zabitých Palestinců, OSN 2 251
  • Válka v roce 2021: ministerstvo hlásilo 260 zabitých Palestinců, OSN 256

Ačkoli se Izrael a Palestinci neshodnou na počtu zabitých bojovníků a civilistů v minulých válkách, izraelské údaje o palestinských obětech se blíží údajům ministerstva pro Gazu. Například izraelské ministerstvo zahraničí uvedlo, že ve válce v roce 2014 zahynulo 2 125 Palestinců, což je jen o něco méně než počet obětí podle úřadu v Gaze.

ČTĚTE TAKÉ: Další nebezpečí pro Izrael. Výbuch násilí hrozí i na Západním břehu, varuje tajná služba

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že Izrael v současné válce zabil „tisíce bojovníků“, aniž předložil důkazy nebo přesná čísla. Mezinárodní tiskové agentury, včetně agentury AP, stejně jako humanitární pracovníci, používají čísla resortu v případech, kdy není možné nezávislé ověření.

„Tyto údaje jsou profesionálně zpracované a ukázaly se jako spolehlivé,“ sdělil Omar Shakir, ředitel organizace Human Rights Watch pro Izrael a Palestinu, a dodal, že si je i nadále „vědom různých slepých míst a nedostatků“, jako je například nerozlišování mezi civilisty a bojovníky.

Tagy: