Pán obzoru, který ničí kilometry vzdálené Rusy. Obří pušku potěžkal reportér CNN Prima NEWS

Vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno s odstřelovací puškou Pán obzoru

Obří odstřelovací puška Pán obzoru v rukou reportéra CNN Prima NEWS

Vypadá pomalu jako protitanková puška. Jde ovšem o zbraň, s níž se zabíjí kilometry vzdálení nepřátelé. Obří odstřelovací puška zvaná „Pán obzoru“ se v rukou ukrajinských specialistů stala senzací poté, co ostřílený sniper zlikvidoval okupanta, který byl téměř čtyři kilometry daleko. Překonal tak světový rekord o stovky metrů. Jak tato 15kilogramová zbraň funguje v praxi? V rukou ji potěžkali reportéři CNN Prima NEWS přímo na Ukrajině.

Pán obzoru (Volodar Obriyu, anglicky Horizon’s Lord) je relativně nová zbraň ukrajinské výroby. Poprvé ji zbrojařský závod MAYAK představil v roce 2021 a už na první pohled nejde o žádné drobátko – měří 1,82 metru a váží více než 15 kilogramů. Dále se nabíjí speciální municí, jež nese označení 12,7x114HL, což z ní nedělá nejrozšířenější zbraní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry totální demolice ruského konvoje. Útok okupantů na Kupjansk se stal terčem posměchu

Především má posloužit k likvidaci lehce obrněných nepřátelských cílů, jako jsou terénní vozidla či samohybná artilerie. Svou roli ale umí sehrát při ničení velmi vzdálených kulometných hnízd, protitankových systémů nebo jiných odstřelovačů. Svou palebnou silou i dostřelem na to určitě má, údajně se střela dokáže pohybovat nadzvukovou rychlostí do vzdálenosti 2,7 kilometrů, než se začne zpomalovat.

Pro Ukrajince jde proto o výsostně cennou „antimateriálovou“ zbraň, které obráncům přihrává nemalé výhody. Bez pevné ruky, důsledného výcviku a bohatých zkušeností ale příliš nezazáří už jen kvůli tomu, že se přenáší složitěji než tradičnější odstřelovací pušky. Navíc nadále platí, že trefit pár kilometrů vzdálené živé cíle je mnohdy i o štěstí – takové úspěchy jsou veskrze vzácné.

O to větší senzaci rozpoutal 58letý ukrajinský sniper Vjačeslav Kovalski, který rovněž působí jako člen speciální jednotky pod Bezpečnostní službou Ukrajiny (SBU). Ten na sklonku minulého roku dokázal trefit ruského důstojníka vzdáleného neuvěřitelných 3,8 kilometrů. Světový rekord tak překonal o zhruba 350 metrů.

Svůj úspěch měl dosvědčit i videem. Na něm je vidět trojice ruských vojáků. Náhle se jeden z nich skácí k zemi, zbylí dva se okamžitě schovají do zákopu. Zda zasažený okupant zemřel, není jisté, byť velmi pravděpodobné – za takové rychlosti jsou náboje podobné ráže smrtící.

Kovalskimu se s Pánem obzoru v ruce nicméně podařil fenomenální světový rekord. Za tím předchozím stál neznámý kanadský sniper, který v roce 2017 v průběhu mise v Iráku trefil nepřítele ve vzdálenosti přes 3,4 metrů. Obří smrtící pušku si přímo na Ukrajině potěžkal i vedoucí zahraniční redakce Matyáš Zrno.

„Váží 15,5 kg, puškohled má 35násobné zvětšení, ráže je 12,7x114 mm. Není to nejhezčí puška, co jsem měl v ruce, ale je to úctyhodný kousek,“ okomentoval reportér CNN Prima NEWS bezmála dvoumetrovou zbraň.

Předchozí trefa se neuznala

Nejde ovšem o první podobný zářez na ukrajinské straně. Už dříve se sniperovi s domácí puškou Snipex Alligator podařilo zlikvidovat ruský cíl vzdálený 2,7 kilometrů. V žebříčku rekordů se umístil na 4. místě.

Bývalý odstřelovač ukrajinské armády Jurij Čornomorec podotkl, že obdobně senzační zásah, jako je zmiňovaný světový rekord, má na kontě ještě jeden sniper. Ten ovšem nepřátelský cíl neusmrtil a záznam nebyl započítán.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ruské obrněné vozidlo ujelo bezradnému vojákovi, který na něj nestihl naskočit. Celé jeho marné počínání přitom sledoval ukrajinský dron.

Tagy: