OBRAZEM: Panovnice i módní ikona. K Alžbětě II. patřily pestré barvy. V čem zářila?

Královna Alžběta II. nebyla pouze ženou monarchie, ale také světovou módní ikonou. Svými zářivými a pestrobarevnými kostýmky byla proslulá. Vždy věděla, jak zaujmout, a to díky práci svých stylistů. Každý krok v oblasti módy byl precizně promyšlený, což dokazovaly i doplňky či gesta. Čím se nejdéle vládnoucí panovnice vyznačovala?

Britskou královnu lidé pro její osobitý styl oceňovali. Jako mladá princezna, která dospěla během druhé světové války, svým stylem mnohdy odrážela stav země. Kupříkladu její svatební šaty od Normana Hartnella byly ušity ze saténu zakoupeného za přídělové lístky, jak bylo pro nevěsty v dané době typické, uvedl web Vogue.

Vždy s broží a kabelkou

Po desetiletí Alžběta II. komunikovala nejen ústy, ale také prostřednictvím svého oblečení. Svůj názor a úmysly dokázala vyjádřit jak barvami, tak pečlivě vybranými šperky, které se vázaly k historii. Co však v garderobě oblíbené panovnice mělo stálé místo?

Základem královnina šatníku byly kabelky Launer, prvotřídní lodičky a bezkonkurenční sbírka zděděných broží, které ji provázely tisíci královských procházek, desítkami státních návštěv a nesčetnými audiencemi u nejvyšších světových hodnostářů. Známá byla i svou láskou k výrazným barvám, které byly zárukou, že vynikne v každém davu.

Musela být výrazná

Nejednalo se pouze o královninu oblibu veselých barev. Podle odborníků musela panovnice mezi lidmi ve žlutých, fuchsiových nebo vínových kostýmcích vyčnívat, aby se svou výškou nezapadla v davu. „Musí vynikat, aby lidé mohli říct: ,Viděl jsem královnu,‘“ potvrdila v dokumentu z roku 2016 i hraběnka z Wessexu a manželka prince Edwarda Sophie.

Jednobarevné outfity, zdobené doplňky – obvykle trojřadým perlovým náhrdelníkem a jednou z nespočtu broží – z ní tvořily symbol. Mnozí lidé si při slově Alžběta II. vybaví i stylové kloboučky, jež jsou v Británii velmi oblíbené. Móda, kterou královna nastavila, se stala vzorem pro statisíce lidí. I po jejím skonu, k němuž došlo 8. září, na styl jejího oblékání budou lidé vzpomínat.

Tagy: