Papež: Lidé musí s živočichy v moři počítat. Kvůli útoku žraloka nárok na storno nemají

Jan Papež

Jan Papež o útoku žraloka a reakci českých turistů

Útok žraloka na člověka v egyptské Hurghadě vyvolal obavy nejen u českých turistů. Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže se ale i s takovým rizikem při cestě k moři musí počítat. Ve vysílání CNN Prima NEWS dodal, že není důvod k panice. Češi, kteří se v letovisku nachází, ale nemají nárok na storno či odškodnění.

„Pláže v Egyptě jsou otevřené, vstup do vody není povolený jen v úzkém pruhu v letovisku Hurghada, v ostatních letoviscích je vše bez problému,“ ubezpečil nejen české turisty místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Reagoval tak v návaznosti na útok žraloka, který v pátek u egyptského letoviska Hurghada smrtelně zranil 68letou Rakušanku a další ženu. Místní proto úřady zavřely část pobřeží Rudého moře.

O bezpečnost bude postaráno

Nyní by návštěvníkům dovolenkové destinace doporučil zachovat klid. „Do dvou, do tří dnů se vše vyjasní. Je to náhoda, věc, která se nestává běžně a všichni, kteří jsou v Egyptě a všude, kde se něco takového může stát, budou dělat všechno pro to, aby zvíře odhalili a aby ho zpacifikovali,“ dodal.

Turisté, kteří se nachází v letovisku Hurghada, však ze zákona nemají nárok na odškodnění ani storno. „Pokud cestovní kanceláře umožní přesun do jiné destinace, je to jen jejich dobrá vůle,“ podotkl.

Hurghada patří mezi nejoblíbenější letoviska Čechů. „Každý, kdo jede k moři, musí počítat s tím, že v moři jsou nějací živočichové, kteří se čas od času nějakým způsobem střetnou s člověkem. Útoků žraloka na člověka je během roku několik,“ sdělil Papež s tím, že hotely ale nyní jistě vymezí bezpečná území pro koupání v moři, než se situace uklidní.

Tagy:
moře živočichové Egypt CNN Prima NEWS Hurghada žraloci Rudé moře rekreační středisko Asociace cestovních kanceláří České republiky