Kalousek: Rozpočtový výhled je strašlivý. Takové zadlužování si nemůže ČR dovolit

Miroslav Kalousek

PARTIE Terezie Tománkové 20.12.2020 2/2

Nejde pouze o rozpočet, důležitý je také rozpočtový výhled pro další roky, který je strašlivý a neudržitelný. V Partii Terezie Tománkové to řekl předseda poslaneckého klubu TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Podle ekonomického experta ODS Jana Skopečka ČSSD vyměnila podporu rozpočtu za ministerská křesla.

Hosté pořadu se přeli především o ústupku komunistům, kdy přišla armáda v rozpočtu na příští rok o deset miliard. Kalousek však upozornil, že se přehlíží rozpočet jako celek. „Já bych byl nerad, kdyby kvůli jedné hádce o jednu kapitolu nezaznělo, že rozpočet je mimo realitu jako celek,“ řekl Kalousek.

Uvedl však, že největším problémem je rozpočtový výhled na další roky. „Vláda projednávala i střednědobý výhled. Tam zazněla strašlivá čísla. V roce 2023 deficit 286 miliard a 2023 252 miliard bez daňového balíčku. To už je taková dynamika zadlužování, kterou si naše země nemůže dovolit. Těžce na to doplatíme. Vláda nakonec opravdu skákala tak, jak komunisté pískali,“ řekl bývalý ministr financí.

Vláda by měla peníze použít, kam jsme navrhovali

Předsedkyně rozpočtového výboru Miroslava Vostrá (KSČM) obhajovala přesun peněz z rozpočtu armády. „Není to o tom, že by peníze měly ležet v rozpočtové rezervě. Vláda by je měla použít tam, kam jsme navrhovali. Není to časové, jde o účel použití,“ uvedla.

Poslanec ANO Jan Řehounek uvedl, že počítá, že se peníze armádě vrátí. „Hlasování pro mě bylo složité, řešili jsme to dlouhodobě. Podpořil jsem to, ale s tím, že se počítá s tím, že se peníze do rozpočtu armády vrátí. Zda se jedná o ukázání neústupnosti KSČM před jejich sjezdem, to nevím,“ řekl.

To však kritizoval Skopeček. „Komentuji to tak, že ministerská křesla jsou jedinými prvky, za které jsou sociální demokraté a hnutí ANO schopni platit komunistům,“ uvedl veletoč sociálních demokratů.

Rozhovor Terezie Tománkové s Miroslavem Topolánkem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy:
ekonomika Jan Skopeček státní rozpočet Miroslav Kalousek Partie Terezie Tománkové rozpočtový výhled