Haškův boj proti Rusům v NHL: Nepolevím, šéf ligy musí skončit. Ať se ozvou hráči

Na Twitteru vyťukal, že NHL právě narazila na dno. Dominik Hašek reagoval na víkendovou párty nejlepší hokejové ligy světa s názvem Utkání hvězd. Jednu z hlavních rolí dostal známý podporovatel Vladimira Putina Alexandr Ovečkin i se svým synem. „Bylo mi jasné, že reklama na ruskou válkou a zločiny režimu bude pokračovat i během All-Star game. Bohužel se tak stalo ještě ve větší míře, než jsem očekával,“ kroutí hlavou v rozhovoru pro CNN Prima NEWS někdejší fenomenální gólman.

Ukrajinský desetibojař Volodymyr Androščuk loni vyměnil sportovní oblečení za uniformu. Dobrovolně narukoval do armády, aby bránil svoji rodnou zem. V neděli ukrajinské ministerstvo obrany přineslo smutnou zprávu, že mladý atlet zemřel v boji.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Prezident světového hokeje opět vzbudil vášně. O návratu Ruska na MS nerozhoduje morálka, řekl

Nebýt krvavé ruské agrese, mohl pomýšlet na to, že se příští rok podívá na olympiádu v Paříži. Na ty stejné hry, na které chce Mezinárodní olympijský výbor přizvat i výpravu ze země strůjce války Vladimira Putina.

Do toho Mezinárodní hokejová federace ústy šéfa Luca Tardifa tvrdí, že návrat Rusů na světovou scénu není otázkou morálky, ale jejich bezpečí.

A NHL o víkendu vesele oslavovala dlouholetého tahouna Washingtonu Capitals Alexandra Ovečkina a jeho syna na Utkání hvězd na Floridě. Ligu dál nijak netíží, že moskevský rodák má na sociálních sítích profilovou fotku s Putinem. Že se Ovečkin veřejně snažil o to, aby zůstala hlava státu u moci, a nyní se od ní jakkoliv nedistancoval.

Zámoří hokejovým činům „Oviho“ tleská, především evropští kritici nechápou. A mezi ně se od samotného začátku konfliktu velmi hlasitým způsobem řadí Dominik Hašek. „Šance, že se situace změní, je vždy. Pro mě je důležité dál na toto téma upozorňovat a věřím. Není to jednoduché, protože Amerika se od války na Ukrajině nachází velmi daleko,“ říká pro CNN Prima NEWS šestinásobný vítěz Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře NHL.

Hašek – také hlavní hrdina olympiády v Naganu či dvojnásobný vítěz Stanley Cupu – navzdory všemu vnímá, že jeho vytrvalá snaha není zbytečná. Opakovaně upozorňuje na to, že nejen Ovečkin, ale i všichni jeho krajané na ledě nejprestižnější hokejové soutěže dělají Rusku a jeho válečným zločinům reklamu. „Je pro mě podstatné, že se o tématu mluví, dostává se ke stále většímu množství lidí.“

Ale stále se nezdá, že by hlavní funkcionáři z NHL byli příliš ochotní konat. Nebo?
Nadále věřím ve změnu. Asi se nic nestane tuto sezonu, ale už vnímám určité náznaky. Vedení NHL cítí tlak. Nechme se překvapit.

Bylo pro vás víkendové Utkání hvězd pomyslnou poslední kapkou? Idylka na prosluněné Floridě, Ovečkin si mohl na ledě zahrát i se svým synem.
Bylo mi jasné, že reklama na ruskou válku a zločiny režimu bude pokračovat i během All-Star game. Bohužel se tak stalo ještě ve větší míře, než jsem očekával. Je to složité, ale musíme na to dál upozorňovat. Dělám vše, aby šéf NHL Gary Bettman cítil tlak. A aby byl odvolán. Není to otázka týdne nebo dvou, bude to ještě hodně práce. Nicméně jsem přesvědčený, že je NHL spoluodpovědná za to, co se děje na Ukrajině. Podporuje zločiny, za což musí draze zaplatit.

Je mi z toho špatně

Zmiňovaný Bettman na vaši iniciativu v neděli stručně reagoval slovy: „Nemyslím si, že pan Hašek mluví za českou vládu nebo za český lid. Má ale samozřejmě právo na svůj názor. Já s ním však určitě nesouhlasím.“
Je to jeho vůbec první vyjádření k tomu, na co upozorňuji. První dopis jsem mu posílal zhruba týden po začátku války. A další v prosinci. Žádná reakce, až teď. Jsem proto rád, že aspoň něco vzkázal. Názorově se sice neshodneme, ale jsem přesvědčený, že NHL za to, jak se staví k ruským hokejistům, bude muset pykat.

Já budu jen pokračovat v tom, co dělám. A vnímám, že moje tweety mají čím dál tím větší ohlas. Samozřejmě jsou na ně rozdílné reakce, ale ledy se pomaličku začínají pohybovat.

Ještě jedna věc z Utkání hvězd. Co jste říkal na to, že dovednostní soutěže hokejistů posuzovala tenistka z Běloruska Viktoria Azarenková?
Co k tomu tak dodat… Přijde mi, že NHL se vůbec nezamýšlí, jaké signály tím vysílá. Je to velmi smutné, když si na takovouto událost pozve běloruskou celebritu. Obrovská škoda. Mně přitom na NHL nesmírně záleží, strávil jsem v ní krásných 16 let. Když vidím, jak teď její vedení jedná, jak podporuje agresora, je mi z toho špatně. Právě proto se neustále ozývám.

Máte kromě vytrvalosti ještě nějakou další vizi, jak zařídit, aby se ledy pohnuly?
Byl bych ohromně rád, aby se ozvali hráči, kteří to cítí podobně jako já. Měli by veřejně vystupovat, takovýto krok by určitě pomohl. Na druhou stranu nechci být tím, kdo někoho do něčeho tlačí. Já budu jen pokračovat v tom, co dělám. A vnímám, že moje tweety mají čím dál tím větší ohlas. Samozřejmě jsou na ně rozdílné reakce, ale ledy se pomaličku začínají pohybovat.

Zámořští novináři nevytváří žádný tlak

Už jste na to narazil: Jakou máte po mnoha letech života v zámoří zkušenost s tím, jak místní lidé pohlíží na evropské problémy?
Na jednu stranu je třeba mít pro ně pochopení. Američané a Kanaďané jsou od Ukrajiny vzdálení opravdu daleko. Necítí se ani v nejmenším ohrožení, že by například New York mělo Rusko bombardovat. Nebo že by chtělo zabrat nějakou provincii v Kanadě. Musíme i chápat spoluhráče ruských hokejistů – jsou s nimi dennodenně, chodí společně na večeře, jsou to kamarádi. Je proto pro ně těžké, aby se ozvali. V žádném případě se nikoho nezastávám, ale chápu, že je to pro ně vzdálený problém. Jim neumírají příbuzní, děti nepřicházejí o nohy. Zopakuji, že NHL za svůj postoj musí zaplatit miliardy dolarů. To je mým cílem.

Další kapitolou jsou zámořská média. Vadí vám, že drtivá většina z nich Ovečkina nadále glorifikuje, kritický přístup směrem k NHL je nedostatkovým zbožím? Američtí a kanadští novináři by přitom mohli tlak na vedení soutěže značně vystupňovat.
Máte naprostou pravdu. Novináři hrají obrovskou roli. Neznám pohled každého hokejového novináře v zámoří, ale většinový je zcela jasný. Z jejich strany prakticky neexistuje žádný tlak na Bettmana a spol. Pár novinářů se ozývá, ale ti jsou jednoznačně v menšině. Smutné. Co jsem tak od jednoho z nich vyrozuměl, zatím není ta chvíle, kdy by se schylovalo k hromadnému nesouhlasu.

Bral byste ze strany NHL jako přijatelnou variantu okopírování kroku, který udělala například Mezinárodní automobilová federace? Ta dovolila dál závodit jezdcům, kteří v prohlášení jasně odsoudili kroky Putinova režimu.
To je zajímavá věc. Hned v prvním dopise jsem Bettmanovi psal, že je potřeba, aby NHL jednala s vládami USA a Kanady o nějakém podobném řešení. Kdyby v prohlášení ruští hráči odsoudili válku, bylo by to krásné. Ale pořád se nic neděje. V tuto chvíli je potřeba dotyčné kluky – a to není žádný trest pro ně – suspendovat. V dopisech jsem akcentoval, aby soutěž a kluby nadále ruské hráče finančně podporovaly, plnily kontrakty, hradily pojištění pro rodiny. Hráče neodsuzuju. Zároveň by poté měla liga začít žádat, aby tito sportovci za velmi striktních podmínek – třeba právě díky podepsanému prohlášení – mohli obdržet uprchlická víza. Pak by hokejisté byli nejlepšími protiválečnými ambasadory. Třeba by jich z toho velkého množství dostalo víza jen pět, ale bylo by to fantastické. Nejdříve je ale nutné, aby nehráli. Začněme tímto.

Tagy: