Páteční vysoké teploty naruší ojedinělé přeháňky. O víkendu přijde letní počasí

Děti v teplém počasí

Počasí 13.5.2022 6:10

Pátek se ponese v duchu příjemných teplot, ale také ojedinělých přeháněk. Teploty vystoupají až k 25 °C, výjimečně se očekávají bouřky. Sobota a neděle se však obejdou beze srážek. Meteorologové proto varují před požáry.

Od pátečního rána bude oblačno až zataženo, v jihovýchodní polovině území se postupně očekává místy déšť nebo přeháňky, ojediněle i bouřky. „Aktuálně probíhají srážky na jihu Čech a Moravy,“ uvedl v pátek ráno v pořadu Nový den meteorolog Martin Adamovský. Během odpoledne však bude srážek ubývat, stejně jako oblačnosti.

Teploty se budou pohybovat mezi 21 až 25 °C, na horách kolem 16 °C. Vát má slabý až mírný jihozápadní až západní vítr o síle 3 až 7 m/s, přechodně místy s nárazy kolem 15 m/s. K večeru začne slábnout.

Naopak o víkend už pršet nebude. „Budeme si dopřávat letního počasí. Teploty se v sobotu vyšplhají až k 25 °C, v neděli k 26 °C. A hlavně náš čekají dny beze srážek, byť bychom je nyní potřebovali. Víkend bude slunečný a teploty vysoké,“ podotkl Adamovský. Právě absence srážek je důvodem výstrahy před nebezpečím vzniku požárů.

„Výstrahy se vydávají několik posledních dní pro různá území. Nyní je nejhorší situace v Polabí a Poohří, částečně ve východních a severovýchodních částech Plzeňského kraj či ve východní části Karlovarského kraje. Varování je v platnosti do odvolání,“ připomněl meteorolog.

V noci na sobotu bude jasno až polojasno, k ránu se ojediněle mohou objevit mlhy. Teploty klesnou k 10 až 6 °C, v údolích ojediněle až ke 4 °C. „Přízemní mrazíky se už neobjeví. Ačkoliv bude přes noc málo oblačnosti, vzduch bude dostatečně teplý,“ dodal Adamovský.

V sobotu jasno až polojasnou oblohu doprovodí teploty mezi 21 až 25 °C. Vát bude slabý, přes den mírný severozápadní vítr o síle 2 až 6 m/s. V neděli bude situace téměř totožná: má být jasno až polojasno, nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 22 až 26 °C.

Tagy: