Trable v Bělorusku. U Minsku dezertovali vzbouření ruští vojáci, utekli i se zbraněmi

Že se na území Běloruska nachází v hojném počtu také ruští vojáci, je již poměrně známá věc. Minsk je aktuálně nejspíš nejvěrnějším souputníkem Moskvy, a tudíž přítomnost ruských sil v zemi nepřekvapí. Nyní však nastal problém. Podle televize Belsat část ruských vojáků dezertovala a utekla. A to i se zbraněmi. Aktuálně se po nich pátrá.

K úprku několika ruských vojáků, kteří ze svých pozic unikli plně vyzbrojeni, došlo v okolí hlavního města Běloruska Minsku. V oblasti probíhá rozsáhlé pátrání.

„Na cestě směrem k městu Kolodišči je zátaras. Nekontrolují každého, vybírají si,“ uvádí polská televize Belsat, která se zaměřuje právě na běloruské publikum, s odkazem na „informace od čtenářů“. Ti mají tvrdit, že v okolí se ve skrytu nachází i autobus plný vojáků, ovšem místní o něm ví.

Zmiňovaná cesta se nachází na severovýchod od Minsku a vede zpět do Ruska, konkrétně až na Smolensk. Belsat zároveň informuje, že upozorněni byli zejména prodavači v okolních obchodech, aby dbali zvýšené pozornosti. Podle spekulací na sociální síti Telegram mají být všichni uprchlí ruští vojáci staří maximálně do 40 let a mohou cestovat autem.

Lukašenko provokuje, ale do války nevstoupil

V Bělorusku se v posledních měsících stabilně nachází i právě ruské síly. Je to dáno nejen neutuchajícím spojenectvím mezi ruským prezidentem Vladimirem Putinem a běloruskou hlavou státu Alexandrem Lukašenkem, ale i válkou na sousední Ukrajině, kterou rozpoutalo Rusko.

Moskva totiž svojí invazi zahájenou koncem února nevedla pouze ze svého území, ale i právě z Běloruska. Zde navíc měla rozestavené i dělostřelectvo. Když byli Rusové z oblasti v okolí Kyjeva na ústupu, putovala část ruských sil znovu přes Bělorusko. V minulosti se objevila zpráva, že zejména nemocnice v příhraničních městech měly plné ruce práce staráním se o zraněné ruské vojáky.

Navzdory tomu si Bělorusko drží zdánlivou neutralitu. Lukašenko sice několikrát tvrdil, že Ukrajina Bělorusko provokuje, a dokonce přišel se slovy, že Minsk musel několikrát sestřelit rakety, které na něj mířily z Ukrajiny. Kyjev však tato tvrzení odmítal.

Lukašenko se každopádně aktivně do války doposud nezapojil. Ukrajinci však nenechali nic náhodě a hranice s Běloruskem i nadále bedlivě hlídají.

Tagy: