Brutální metody kadyrovců nevydržel další ruský voják. Raději se odpálil vlastním granátem

Ukrajinská média během několika posledních dní informovala již o druhém případu, kdy mobilizovaný ruský voják spáchal sebevraždu. Řeč je o 36letém Vadimu Sergejevovi, který se pod hrozbou, že se kadyrovci dopustí sexuálního násilí na jeho matce a manželce, odpálil vlastním granátem.

Zprávu o incidentu zveřejnil na svém Telegramu ukrajinský vojenský zpravodaj Andrij Tsaplienko. Celý případ také podrobně popsal.

Vše se podle agentury Unian mělo odehrát 24. prosince v okupovaném městě Vasiljivka v jihoukrajinské Záporožské oblasti. V odpoledních hodinách za Sergejevem údajně přišli dva další vojáci, kteří po něm začali požadovat vrácení dluhu i s úroky. Když namítal, že jim žádné peníze nedluží, začali mu vyhrožovat.

Dvojice mužů mu pohrozila, že v případě nesplacení navštíví jeho matku i manželku v ruském Rostovu na Donu kadyrovci. Tvrdili, že je Čečenci napadnou nejen fyzicky, ale také je znásilní.

Sergejev zřejmě nátlak nevydržel, vytáhl granát a odpálil se. Sám na místě zemřel, dva muži utrpěli zranění. Zda vymahači peněz patřili ke kadyrovcům či byli příslušníci ruské armády, média neuvádějí.

Tsaplienko mimo jiné napsal, že si Sergejev po dobu dvou měsíců – od listopadu do prosince – ruskému vedení nejednou stěžoval, že ho zmíněná dvojice fyzicky napadá a vymáhá po něm peníze. „U Sergejeva nebyla pozorována žádná duševní porucha. Byl obyčejný voják,“ stojí v závěru zprávy.

Vzali mu všechny peníze

O další sebevraždě informovala ukrajinská média ve čtvrtek. Podle informací agentury Unian se mobilizovaný ruský voják oběsil na chodbě jednoho z bytových domů v okupované Luhanské oblasti. Vedle něj měl údajně ležet dopis na rozloučenou, který adresoval své partnerce Ksenii. Muž v něm mimo jiné popsal zvěrstva, kterých se kadyrovský prapor Achmat na Rusech dopouští. Prý je okrádají, bijí a také znásilňují.

„My, Rusové, jsme tu nikdo a vládnou nám Čečenci. Chlastají, dopouštějí se svévole, znásilňují a bijí všechny, ale nikdo s tím nic neudělá. Kseňo, vzali mi všechny prachy, které jsi mi poslala, a něco mi provedli. Věz, že jsem se bránil,“ napsal voják. Autentičnost těchto informací ale nelze v době konfliktu nezávisle ověřit.

Nejde přitom o zdaleka první podobnou zmínku o kadyrovcích. Podle očitých svědectví měli Čečenci v Buči vraždit nejen civilisty, ale i některé ruské vojáky. „Dopravili je do velké nemocnice, kterou tam měli. A ty, kteří byli velmi těžce zraněni, prostě zastřelili. A neudělal to nikdo jiný než kadyrovci,“ tlumočil v květnu výpovědi obyvatel Buči radní sousedního města Irpiň.

Jako kadyrovce označují Ukrajinci čečenské bojovníky v řadách ruských ozbrojených sil. V čele Čečenska stojí Ramzan Kadyrov. Od začátku konfliktu na Ukrajině se jich do války zapojilo přes 20 tisíc.

Podle agentury Unian se kadyrovci přímo neúčastní ruských bojových akcí, ale plní funkce blokujících jednotek. Většina z nich se proto nachází v okupovaných městech. „Působí jako bezpečnostní složky, které operují bez jakýchkoli kontrol. V podstatě vojenská policie. Pracují údajně také jako blokační jednotky – starají se, aby se ruští vojáci nestahovali z fronty, nedezertovali. Oni jsou zázemí, hlídají to zezadu,“ sdělil vojenský expert Matyáš Zrno ve vysílání CNN Prima NEWS.

Kadyrovci podle něj hrají první housle. „Na ně si nikdo netroufne. Jejich pozice ale byla různá, někde mi řekli, že se chovali líp než Rusové,“ dodal s tím, že většinou spíše rozsévají strach. Podle něj ruskému velení možná i trochu vyhovuje, že kadyrovci mají hrozivou (třebaže možná přemrštěnou) pověst. „Vojáci se jich bojí. Ví, že kdyby utíkali, kadyrovci tam budou čekat,“ zmínil Zrno.

Tagy: