Pavel a Nerudová Fialu za projev pochválili. Mě neuklidnil, reagoval Středula

Prezidentští kandidáti Petr Pavel a Danuše Nerudová premiéra Petra Fialu (ODS) za jeho novoroční projev pochválili. Měli však i několik výtek. Podle generála ve výslužbě občanům mohlo chybět dodání jistoty. Bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně marně čekala na poselství pro lidi v nouzi. S kritikou naopak přišel odborový předák Josef Středula.

„Působil na mě důstojně a naprosto to odpovídalo roli premiéra. Občané v novoročním projevu slyšeli, co by v něm mělo být,“ pronesl Pavel na úvod svého hodnocení ve vysílání CNN Prima NEWS.

Přišel však i s tím, co v něm nezaznělo. „Možná některým lidem chybělo více konkrétního ujištění. Možná mohl být (Fiala) trochu konkrétnější. Na druhou stranu se snažil obsáhnout široké pole,“ zhodnotil. Pochopil, že Fiala v projevu vůbec nezmínil blížící se prezidentské volby. „Já to vnímám tak, že pan premiér nechtěl jitřit atmosféru, která bude rozjitřená sama o sobě,“ prohlásil Pavel.

Podobně hovořila i jeho konkurentka v prezidentské volbě Danuše Nerudová. „Já projev pana premiéra hodnotím jako velmi dobrý. Dotkl se všech oblastí, kterých měl,“ řekla univerzitní pedagožka a zmínila například domácí či zahraniční politiku a také zmínku o 30letém výročí od rozdělení Československa.

Nerudová si však postěžovala, že jí chyběla slova k chudší vrstvě obyvatelstva. „Že tam nezaznělo poselství, že pro ně bude další speciální pomoc,“ komentovala prezidentská kandidátka. Konkrétně pak jmenovala, že mezi ohrožené skupiny patří například matky samoživitelky, důchodci žijící sami či rodiny s dětmi. Zároveň ovšem vyzdvihla Fialova sdělení, že populistická řešení mohou vést ke krachu a problémům, jako mají v Maďarsku. Současná opozice v čele s hnutím ANO Maďarsko dávala za příklad kolem zastropování cen pohonných hmot. Nyní je ovšem v zemi jejich nedostatek a Budapešť je musí nakupovat za podstatně vyšší cenu.

Kritický byl Středula i Bašta

Kritický byl k Fialovým slovům naopak další z prezidentských kandidátů a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

„Projev pana premiéra mě neutěšil ani neuklidnil. Bohužel tam nebylo, co jsem očekával,“ řekl na začátek odborový předák s tím, že se Fiala podle něj absolutně vyhnul tématu zvyšování inflace či poklesu ekonomiky. Především mu prý chyběla vize, jak krizi zvládnout.

„Pokud myslel, že se to dá nějak diplomaticky zaobalit, tak si myslím, že lidé ví, jak je život momentálně těžký a jak ještě bude. Zvyšující se ceny můžou být pro někoho zničující,“ komentoval dále Středula.

Do Fialy tepal i prezidentský kandidát SPD Jaroslav Bašta. „Byl to slušný a slavnostní projev historika ke 30. výročí České republiky. Dlouho jsem čekal, kdy promluví pan premiér,“ glosoval zákonodárce ve vysílání CNN Prima NEWS. „Ten projev byl celý spíše nekonkrétní, jako uklidňující, ale spíše ve stylu uspávání hadů,“ řekl dále Bašta. Vadilo mu, že v projevu vůbec nezazněla otázka zdravotnictví. Zároveň řekl, že Fiala možná nezmínil prezidentské volby proto, aby nepoškodil ty kandidáty, které vláda podpořila.

Co vzkázali další prezidentští kandidáti?

„Byl to politický projev na začátku roku, kdy si připomínáme 30 let České republiky. V tomto ohledu pan premiér perfektně splnil žánr. Mohl zmínit prezidentské volby,“ zhodnotil projev předsedy vlády senátor kandidující na prezidenta Pavel Fischer (nez.). „Možná to byl záměr, ale já mám za to, že není jedno, kdo bude v České republice prezidentem, a že to zajímá nejen vládu, ale především deset milionů občanů,“ dodal Fischer.

Za klidný a dobrý považuje projev i druhý z prezidentských kandidátů z řad senátorů Marek Hilšer (MHS). „Jsem rád, že se pan premiér zmínil o dnešním výročí (rozdělení Československa a vzniku samostatné České republiky, pozn. red.), že zmínil, čeho jsme za 30 let dosáhli. Myslím, že je také důležité, že hovořil o aktuálních problémech,“ pronesl Hilšer s tím, že projev na něj působil uklidňujícím dojmem. Dodal, že Fiala mohl prezidentské volby zmínit, aby vyzval voliče k pozornosti.

Kritický, ale i pochvalný byl k projevu Karel Diviš. Podivil se nad tím, že v projevu nepadla zmínka o volbách. „Vláda má své koně a možná se bojí polibku smrti. Možná se bojí, aby se tam nedostal někdo, kdo nepůjde vládě na ruku,“ komentoval prezidentský kandidát. Ocenil však Fialovu připravenost a také slova o modernizaci armády, která jsou podle něj „jako citovaná z jeho volebního programu“.

Prezidentský kandidát Tomáš Zima vyzdvihl, že Fiala zmínil úspěšné rozdělení Československa. „Na druhou stranu, co mi tam chybělo, bylo nějaké konkrétní naznačení, jak se vláda bude chovat ke dvěma třetinám spoluobčanů, kteří se ocitají v existenčním ohrožení z důvodu inflace,“ pravil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Poslední z prezidentských kandidátů a expremiér Andrej Babiš (ANO) se k projevu současného předsedy vlády Fialy doposud nevyjádřil.

Tagy:
prezidentské volby Andrej Babiš ODS Petr Fiala Danuše Nerudová Petr Pavel Josef Středula Pavel Fischer prezidentské volby v ČR 2023 Marek Hilšer vláda Česko Tomáš Zima Mendelova univerzita v Brně kandidát na prezidenta Jaroslav Bašta Karel Diviš