Sázkaři mají o prezidentských volbách jasno. Kdo je jejich favoritem?

Události posledních dnů výrazně zamíchaly s kurzy, které bookmakeři připisují kandidátům na prezidenta. Stále platí, že mezi tři hlavní favority volby patří armádní generál ve výslužbě Petr Pavel, šéf hnutí ANO Andrej Babiš a ekonomka Danuše Nerudová. Pavel však zvyšuje svůj náskok, posiluje také Babiš. Naopak někdejší rektorka brněnské Mendelovy univerzity za svými rivaly stále více zaostává.

Sázkové kanceláře využívají data od sázkařů společně s veřejně dostupnými informacemi k odhadování výsledků. Podle toho pak nastavují své kurzy.

„Samozřejmě jsou pro nás důležité sázky klientů, které můžeme brát částečně jako průzkum. Na základě toho upřesňujeme naše odhady a kurzy založené na veřejném dění,“ uvedl pro CNN Prima NEWS specialista na politické sázky a hlavní bookmaker společnosti Tipsport Pavol Boško.

Tipsport předpovídá výsledek prvního kola podobně jako jeho konkurence. Se společnostmi Fortuna či Synot Tip se například shoduje v tom, že do druhého kola postoupí Andrej Babiš a Petr Pavel.

Armádní generál ve výslužbě se nyní podle Tipsportu těší kurzu 1,7:1, Babišovi bookmakeři přisuzují 3,25:1 a Nerudové kurz se vyšplhal až na 6:1. Bývalé rektorce Mendelovy univerzity bezpochyby uškodil i její poslední verbální útok na Petra Pavla, kdy si nejspíš špatně vyložila jeho výrok v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Nerudové nejspíš nepomůže ani odstoupení odborového předáka Josefa Středuly, který své potenciální voliče vyzval, aby ve volbě podpořili právě ji. Podle expertů tito lidé vesměs přejdou k Andreji Babišovi.

„Spíš očekáváme, že odstoupení Josefa Středuly pomůže panu Babišovi,“ potvrdil Boško. Ještě více prý ale současné kurzy ovlivnil nepravomocný rozsudek soudu ohledně kauzy Čapí hnízdo. Podle něj je totiž Anrej Babiš nevinný. „Tento verdikt nahrává vzrůstajícím preferencím Andreje Babiše,“ zmínila mluvčí společnosti Synot Tip Magda Pekařová.

Šance zbylých kandidátů na vítězství v boji o Hrad – senátorů Pavla Fischera a Marka Hilšera, poslance Jaroslava Bašty (SPD), podnikatele Karla Diviše a biochemika Tomáše Zimy – jsou podle bookmakerů mizivé.

První kolo již třetí přímé volby prezidenta se bude konat 13. a 14. ledna, druhé o dva týdny později. Nový prezident či prezidentka se funkce ujme začátkem března 2023.

Tagy: