Berlínský úpadek. Německá vláda chce omezit podporu Ukrajiny, čelí kritice i z vlastních řad

Německá vláda kancléře Olafa Scholze chce ještě více omezit svou podporu Ukrajině. Informují o tom zdejší média s odkazem na slova spolkového ministra financí Christiana Lindnera. Ten ale zároveň usiluje o zmražení ruského majetku a jeho využití coby německých aktiv tímto směrem. Scholzův kabinet, který mezitím nařčení odmítá, schytává kritiku nejen od opozice, ale tepou jej i poslanci vládních stran a osobnosti ze zahraničí.

O německém plánu jako první informoval německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) s odvoláním na své zdroje či vládní dokumenty. Scholzův kabinet chce především snížit deficit veřejných financí, přičemž jednou z položek na osekání se má stát právě podpora Ukrajiny.

ČTĚTE TAKÉ: Rusko pod palbou raket, srdce země ohrožují drony. Plameny požírají i černé zlato na jihu země

Deník uvádí, že na výslovné přání Scholze se už v rámci vlády nemají schvalovat nové žádosti. Tak to měl v dopise pro ministra obrany Borise Pistoriuse a šéfku diplomacie Annalenu Baerbockovou sdělit ministr financí Christian Lindner, a to již zkraje srpna.

Německo letos poslalo Ukrajině pomoc v hodnotě čtyř miliard eur, což je zákonné maximum. Podle této logiky by německá vojenská pomoc měla nyní být okamžitě zmražena. Podle dopisu z pera šéfa státní kasy se může Scholzův kabinet k pomoci Ukrajině znovu vrátit, pokud pro ni bude zajištěno financování pro tento a příští rok.

Scholzova vláda však tvrzení FAZ odmítla. „Německo je nadále naprosto zapojeno a nadále platí slovo kancléře, že podpora Ukrajině bude pokračovat tak dlouho, jak bude nutné, a že nikdo, a už vůbec ne ruský prezident (Vladimir Putin), nemůže doufat v to, že polevíme,“ sdělil médiím mluvčí německé vlády Wolfgang Büchner.

Ukrajina podle něj ještě v tomto roce obdrží čtyři systémy protivzdušné obrany IRIS-T, deset protiletadlových samohybných systémů Gepard, několik kusů pancéřových houfnic i tanků Leopard, drony a zásobu munice.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ruská logistika v troskách. Ukrajina se pochlubila záběry drtivého útoku v Kurské oblasti

Kritika z vlastních řad i Kasparova

Obrazně řečeno je ale oheň na střeše. Němci podle všeho kvůli vlastním rozpočtovým pravidlům nemohou předat další kus IRIS-T Ukrajině, což pro zmíněný deník FAZ potvrdili členové rozpočtového výboru Spolkového sněmu, a to jak z opozice, tak i vládnoucí koalice. Samotný šéf státní kasy se nyní dušuje, že pomoc Ukrajině má být zachována, ale místo ze státního rozpočtu ji chce financovat ze zmražených ruských aktiv v Německu, která chce pro Berlín získat.

Mezitím se ale už naplno rozjela kritika německé vlády. „Osekat vojenskou podporu Ukrajině znamená narušit bezpečnost Evropy,“ napsal na sociální síti X ukrajinský velvyslanec v Německu Oleksij Makejev.

Ozývají se i šiky vládních poslanců. Kupříkladu předseda zahraničního výboru Bundestagu Michael Roth z Scholzovy SPD řekl, že Německo nemůže podporu Ukrajině odvíjet od svého vlastního rozpočtu. „Nesmíme obětovat osud Ukrajiny na oltář dluhové brzdy,“ pronesl Roth.

Spolupředseda Zelených, kteří jsou rovněž v Scholzově vládě, Omid Nouripour zase zmínil, že krok „nevysílá dobrý signál“. Ani pro Ukrajinu, ani pro spojence Německa. Opoziční CDU Scholzův kabinet osočila, že chce „Ukrajinu nechat na holičkách“, jak uvádí Deutsche Welle.

Velmi kritický byl i ruský opoziční politik a legendární šachový velmistr Garry Kasparov. „Ukrajina se vzdává svých životů, aby zastavila ruskou agresi. To, co Německu stačí dělat, je posílat peníze a zbraně. Pokud to neudělá, bude muset dát všanc životy Němců. A k tomu mnohem více peněz i zbraní,“ napsal na sociální síti X Kasparov.

Tagy:
válka Německo Twitter Ukrajina politika Garri Kasparov vláda ozbrojený konflikt Frankfurter Allgemeine Zeitung Olaf Scholz Německý spolkový sněm ruská invaze na Ukrajinu Michael Roth konflikt, válka a mír