Zeman předsedu Ústavního soudu nejmenuje. Mé vstřícné gesto na rozloučenou, vzkázal

Prezident Miloš Zeman nového předsedu Ústavního soudu (ÚS) nejmenuje. V exkluzivním rozhovoru pro CNN Prima NEWS tím dosluhující hlava státu potvrdila nedělní slova premiéra Petra Fialy (ODS). Zeman své rozhodnutí označil za „vstřícné gesto na rozloučenou“, i když by případné jmenování bylo prý legální. S tím však mnoho kritiků nesouhlasí, jelikož Zemanovi končí mandát již v březnu. Nynější předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský ale ve své funkci zůstane až do srpna.

„Vzal jsem v úvahu, že se můj plán nelíbil oběma prezidentských kandidátům, protože měli pocit, že jim beru kompetence. Vyjádřil se k tomu kriticky i můj přítel a bývalý prezident Václav Klaus. Trvám ale na tom, že by to bylo legální. Jmenoval jsem rektora s platností od 18. března a také nikdo neprotestoval. Vzal jsem ale fakta k úvahu. Bylo to vstřícné gesto na rozloučenou,“ řekl Zeman v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Nynější předseda ÚS Pavel Rychetský končí v srpnu. Zeman uvažoval o tom, že jeho nástupce určí ještě do vypršení svého prezidentského mandátu 8. března. S avizovaným záměrem ale nesouhlasila řada ústavních právníků, premiér Petr Fiala ani Rychetský.

ČTĚTE TAKÉ: Starostové cítí v Pavlovi příležitost. Chtějí vyznamenání pro Michalika či youtubera Kovyho

Fiala už v neděli po schůzce s hlavou státu uvedl, že Zeman nového šéfa ÚS jmenovat nehodlá. Tuto zprávu CNN Prima NEWS posléze potvrdil.

Petr Pavel převezme oficiálně prezidentský úřad po Zemanovi 9. března, kdy proběhne inaugurace ve Vladislavském sále na Pražském hradě. Pozvání na slavnostní ceremoniál obdrželo všech 281 zákonodárců, Pavlovi žijící předchůdci – tedy Miloš Zeman a Václav Klaus – i s manželkami a stejně tak vdova po prvním českém prezidentovi Dagmar Havlová.

Zeman se má s Pavlem setkat již 13. února v Lánech. Někteří politici kritizují dosluhující hlavu státu, že schůzku neinicioval Pražský hrad. „Je naprosto normální, jestliže ten, kdo se chce setkat s dosluhujícím prezidentem, o to požádá,“ reagoval Zeman na zmíněnou kritiku.

Se svým budoucím nástupcem chce prý mluvit o prezidentském údělu. „Bylo by nezdvořilé teď více prozrazovat. Půjde o více méně konvenční schůzku. Budu mluvit o prezidentském údělu. Panu Petru Pavlovi řeknu, že to téma tkví v tom, že v České republice máme přímou volbu prezidenta. Ústava a prezidentovy pravomoci jsou ale postaveny na nepřímou volbu. Pochopit to je podstatou prezidentského údělu,“ prozradil dosluhující prezident v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Tagy: