sledujeme živě

Prezident odvolal Ivana Bartoše z vlády. Řízením ministerstva pro místní rozvoj pověřil Jurečku

Souhrn událostí

  • Piráti schválili odstoupení strany od vládní koaliční smlouvy.
  • Prezident odvolal Ivana Bartoše z vlády.
  • Ve vládě by měli skončit také Jan Lipavský a Michal Šalomoun.
  • Rakušan: Starostové jsou připraveni vést MMR.
  • Jurečka by podpořil setrvání Lipavského ve vládě.

Prezident Petr Pavel v pondělí večer odvolal předsedu Pirátů Ivana Bartoše z jeho funkcí ve vládě a pověřil vicepremiéra Mariana Jurečku (KDU-ČSL) řízením Ministerstva pro místní rozvoj. Informoval o tom tiskový odbor Hradu. Šéf Pirátů Ivan Bartoš po předchozí schůzce s hlavou státu potvrdil, že po odhlasování stranického fóra v kabinetu skončí i zbylí dva pirátští ministři Jan Lipavský a Michal Šalomoun. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) sdělil Fialovi i Pavlovi, že Starostové jsou v případě oficiální nabídky připraveni vést ministerstvo pro místní rozvoj. Jurečka preferuje, aby Lipavský zůstal ve vládě jako nestranický odborník. Takový postup si umí představit i Fiala. Vládní koalice se podle předsedkyně TOP 09 a Sněmovny Markéty Pekarové Adamové shodla, že nebude obsazovat post ministra pro legislativu.

Členové Pirátů schválili odstoupení strany od vládní koaliční smlouvy s ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Pro odchod z kabinetu bylo 709 z 894 hlasujících. „Premiér Fiala porušil vše, co o odvolání ministrů stálo v koaliční smlouvě,“ uvedl Bartoš s tím, že za takové situace nešlo setrvat ve vládě. Piráti podle něj budou tvrdou, ale konstruktivní a férovou opozicí a budou prosazovat priority, které dostali do programového prohlášení vlády.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Krok Lipavského? Zklamání. Za předsedu Pirátů chci Wagenknechta, řekla Gregorová

Premiér Fiala nebude navrhovat obsazení ministra pro legislativu po Šalomounovi. Nebude ani pozice vicepremiéra pro digitalizaci. Post ministra pro místní rozvoj chce obsadit ve stejném okamžiku, kdy se bude měnit ministr průmyslu a obchodu. „Ideálně by vše mělo být hotovo do konce příštího týdne, řekl premiér. Zároveň konstatoval, že si umí představit setrvání Lipavského ve vládě.

ČTĚTE TAKÉ: Lži Pirátů, mají si sypat popel na hlavu. Michálkovi jsem volal osmkrát, řekl Fiala

Tagy: