Pavel: Rusko se dokáže ze svých chyb rychle poučit. Konflikt připomíná 2. světovou válku

Generál Petr Pavel

360° (413)

Ruská armáda se dopustila mnoha chyb, z těch se ale dokáže rychle poučit a napravit je, prohlásil v pořadu 360° bývalý předseda vojenského výboru NATO Petr Pavel. Boje na frontě podle něj ale už nyní připomínají 2. světovou válku, dodal ve vysílání CNN Prima NEWS.

„To, co Rusko předvedlo, bylo doprovázeno souborem chyb a nedostatků. Je ale schopno se rychle poučit a napravit je. Ruská armáda přeskupila vedení, doplnila personál. Dá se čekat, že do další fáze vstoupí poučenější,“ odhaduje generál Pavel.

Na frontě ale už nyní dochází k tvrdým bojům. „To, co vidíme na Ukrajině sedmým týdnem, připomíná 2. světovou válku. Míra destrukce i počty obětí se dají srovnat, alespoň v časovém úseku,“ doplnil v pořadu 360°. A i když je Ukrajina výrazně slabší než Rusko, má oproti nepříteli i několik výhod.

Ukrajinců je méně, těží ale z morálky

„Ukrajinská armáda je sice početně slabší, chybí jí personál i technika, to může hrát důležitou roli. Na druhou stranu, Ukrajina bojuje doma, je připravena k obraně, což bude od útočníka vyžadovat větší koncentraci,“ vysvětlil.

Ukrajinci podle něj také těží z vysoké morálky. „Ta je povzbuzená úspěšnou obranou, navíc bojují za spravedlivou věc a svou zemi. A to se v boji počítá vždy jako výrazný faktor,“ dodal generál. Rusové mají naopak početní převahu i možnost doplňovat materiál. Tam Ukrajinci strádají.

K dodávkám zbraní na Ukrajinu vybízí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přitom už dlouho, naposledy ve středečním projevu. Podle generála Pavla ale Evropa tyto prosby nevyslyšela dostatečně. „Obávám se, že zbraní nemají dostatek a nemají je včas. Ukrajinci po dodávkách volají už od začátku. Dostávali ale především lehké zbraně. To, co potřebují, jsou bojové tanky, dělostřelectvo, pěchoty… Těch zatím tolik nedostali,“ dodal Pavel.

Podle bezpečnostního analytika Jiřího Vojáčka navíc další obávané boje započnou zanedlouho. „Bitva vypukne v jednotkách dnů, Vladimir Putin potřebuje viditelné vítězství,“ vysvětlil s tím, že ruský prezident chce v den státního svátku v Rusku – 9. května – oznámit konkrétní vítězství.

Tagy: