Pavlovi mezi honorací z celého světa. Vyrazili na recepci pořádanou králem

Přípravy na sobotní korunovaci krále Karla III. vrcholí. Lidé z celého světa čekají několik desítek hodin před Buckinghamským palácem, aby spatřili panovníka. Do Londýna se pomalu sjíždějí pozvaní hosté. Ve čtvrtek večer na místo odcestoval také český prezident Petr Pavel s manželkou. Kromě Buckinghamského paláce zavítá i do tamní československé restaurace.

Karel III. se stal faktickým králem loni v září po úmrtí své matky Alžběty II. Nyní jeho status stvrdí opulentní obřad. Po 70 letech se tak na půdě Westminsterského opatství znovu uskuteční korunovace.

Úřady v centru města plánují uzavírky. Omezena bude také hromadná doprava. To všechno s cílem, aby očekávaný den proběhl hladce a bez překvapení. Britská policie ujistila, že je na sobotní korunovaci dobře připravena. V ulicích Londýna bude hlídkovat více než 11 tisíc strážců zákona, kteří budou podle svého vedení připraveni si poradit s jakýmkoli incidentem, napsala agentura Reuters.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nenarodil se v nemocnici a má přezdívku Jednorožec. Život Karla III. je plný paradoxů

Očekává se, že do Londýna přijedou davy lidí. Na akci je pozváno na 2 200 čestných hostů z 203 zemí, a to včetně zhruba stovky hlav států. Za Českou republiku se ceremoniálu zúčastní prezident Petr Pavel s manželkou Evou. Pár odletěl do Londýna běžným spojem ve čtvrtek večer.

V pátek Pavel zamířil mimo jiné do Buckinghamského paláce na slavnostní recepci Karla III. pro zahraniční hosty korunovace. Podle informací CNN Prima NEWS by večer téhož dne měl navštívit i restauraci Bohemia House – jedinou československou hospodu v Londýně.

V samotném centru dění, britské metropoli, jsou také reportéři a redaktoři CNN Prima NEWS, kteří divákům zprostředkovávají aktuální atmosféru v Londýně a přibližují přípravy. Během soboty vás provedou korunovací, ceremoniálem a oslavami krok po kroku. Těšit se můžete také na zajímavé hosty, grafy a komentáře přímo ze studia.

Tagy: