Pecková: Hodlám napravit případy, kdy kraj chybně odmítl poskytnout informaci

Chce změnit střední Čechy. Petra Pecková (STAN), budoucí středočeská hejtmanka, vystřídá ve funkci Jaroslavu Pokornou Jermanovou (za ANO) a kraj povede se širokou koalicí několika politických subjektů. Jaké má priority, co nepočká a co naopak funguje? Na to odpovídala v pořadu CNN Prima NEWS K věci moderátorce Marii Bastlové.

Nová hejtmanka Petra Pecková je zároveň starostkou čtyřtisícového městečka Mnichovice. Řízení obce se prý v mnohém podobá jejímu budoucímu postu. „Je to sice skok, ale krajská politika, byť vyššího levelu, je stále komunální politikou a řada věcí je zde podobných, ne-li stejných,“ říká Pecková.

Na datum 16. listopadu, kdy se sejde ustavující zastupitelství Středočeského kraje, se prý už těší. „Jsem v očekávání. Mnohé ženy takové přízvisko používají v jiné situaci, u mě je to ale očekávání nových začátků,“ komentovala starostka. Také zmínila, že čekání na tento moment bylo dlouhé, protože výsledek voleb musel řešit soud.

Koaliční vyjednávání si Pecková pochvaluje, údajně vše vyřešili obratem. „Bylo to příjemné a velmi milé. Chci, abychom tvořili funkční tým a nehráli si na politikaření, ale dělali svou práci skutečně ve prospěch občanů Středočeského kraje,“ avizovala Pecková. Podle ní mají v koalici STAN, ODS, Pirátů a Spojenců štěstí, že mnozí mají zkušenosti s komunální politikou.

Pokorná Jermanová jí popřála štěstí

Se svou předchůdkyní Pokornou Jermanovou se prý viděla pouze jednou. „Měli jsme jediné úvodní setkání, kdy mi paní Pokorná Jermanová dala květinu a popřála mi štěstí. Zeptala jsem se jí, zda by nevadilo, že bych se začala seznamovat s chodem úřadu, protože tak nechci činit za jejími zády, a paní hejtmanka to akceptovala,“ vysvětlila Pecková.

Kvůli pandemii koronaviru ji však Pokorná Jermanová požádala, aby se se zaměstnanci příliš nestýkala. „Asi se obávala, abych nenakazila lidi z úřadu kanceláře hejtmanky a požádala mě, abych se s lidmi z celkem pěti oddělení setkala až po předání agendy. Vyměnily jsme si nějaké názory, jak bych to mohla provést přes distanční formu, nicméně jsem nechtěla zaměstnance vystavovat stresu a nekomfortní situaci,“ uvedla Pecková.

Ve Středočeském kraji se také za řízení hejtmankou Pokornou Jermanovou trojnásobně zvýšil počet žádostí o zveřejnění informací podle zákona 106 o svobodném přístupu k informacím, které nebyly vyřízené. „Naprosto jednoznačně hodlám tyto žádosti vyřídit. Kraj tehdy nevyhodnotil žádost tak, aby informaci poskytl, já to hodlám napravit,“ přislíbila Pecková.

Jak budou vypadat placené funkce v nové radě kraje? A co chce Pecková udělat jako první věc na pozici hejtmanky? To se dozvíte v přiloženém videu.

Rozhovor Marie Bastlové s Petrou Peckovou si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: