Svérázný výklad z ruské Dumy: Putin prý útokem na Ukrajinu zabránil humanitární katastrofě

Vladimir Putin a Vjačeslav Volodin

Válka na Ukrajině (11.7.2022 8:00)

Předseda dolní komory ruského parlamentu Vjačeslav Volodin pronesl další bizarní výrok. Tentokrát v rozhovoru pro agenturu TASS tvrdil, že Vladimir Putin zahájením „speciální vojenské operace“ – jak Kreml ruskou invazi na Ukrajinu nazývá – zabránil humanitární katastrofě.

„Kdyby nebylo Putinova rozhodnutí zahájit speciální vojenskou operaci, mohla se stát strašlivá věc. Zabránil tomu, abychom se stali svědky naprosté humanitární katastrofy,“ řekl Volodin agentuře TASS.

Podle předsedy ruské Státní dumy šéf Kremlu udělal vše pro to, aby zajistil ruskou bezpečnost a ochranu občanů samozvaných separatistických republik v Doněcku a Luhansku. Moskva ve své propagandě dlouhodobě tvrdí, že chce útokem demilitarizovat a denacifikovat Ukrajinu.

Vzhledem k tomu, že se ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj netají židovským původem a krajně pravicové strany se na Ukrajině netěší zrovna velké podpoře, jde o velmi podivný cíl. Mýtus o přítomnosti neonacistů na Ukrajině kromě Putina často přiživuje právě i Volodin. Svého západního souseda označuje za teroristický stát a viní jej z údajného utlačování Rusů na Donbasu.

Například začátkem května kritizoval dodávky zbraní pro Ukrajinu, přičemž západní mocnosti podle něj podporují „vraždění Slovanů na Ukrajině“. „Takové akce (dodávky zbraní) tlačí svět směrem k pohromě. Všichni lídři těchto států by měli být vedeni jako váleční zločinci,“ uvedl Volodin.

Před pár dny se zase zviditelnil výhružkou, kterou adresoval Spojeným státům. „Ať si to USA navždy pamatují, že mají Aljašku, kterou si můžeme vzít zpátky. Pokud budou chtít ohrozit naše zdroje v zahraničí, donutíme je přemýšlet. Taky mají něco, co si chceme vzít zpátky,“ prohlásil.

Rusové na Aljašce založili první osady koncem 18. století. V roce 1867 region prodali Spojeným státům za 7,2 milionu dolarů. V té době asi nikdo netušil, že se na Aljašce později najdou ložiska ropy, zlata i mědi, která Američanům jejich investici mnohonásobně vrátí.

Někteří historikové považují tento prodej z ruské strany za nejhloupější obchod v 19. století. V současnosti se na sociálních sítích často objevují snímky z Ruska, na nichž jsou vidět billboardy s heslem „Aljaška je naše“.

Tagy: