Pekarová svolala evropské političky. Mluvily o pomoci ženám prchajícím před válkou

Pekarová a ženy v Bruselu

Molotovův koktejl proti ruským okupantům, připravený v lahvi od českého piva, ale i trýznivý osud ukrajinských žen a dětí. I tak ukazuje válku na Ukrajině nová výstava v Bruselu, kterou tam přiletěla zahájit předsedkyně české Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Spolu s ní i kolegyně z dalších evropských států, které chtějí ženám prchajícím před válkou pomoci.

Ženy pohání svět, zpívá americká hvězda Beyoncé. A minimálně v europarlamentu to ve středu tak i vypadalo. Popohnat chtěly hlavně to, aby Evropská unie pomáhala ukrajinským uprchlicím a jejich dětem. Všechny kolegyně svolala šéfka české Sněmovny Pekarová Adamová.

„(Ukrajinské ženy) mohou být objektem i nějakého zneužívaní, potřebuji psychologickou pomoc a my bychom jako ženy chtěly upozornit na jejich osudy... Říct to kolegyním, které jsou dál od válečné fronty,“ popsala Pekarová.

Snímky bolest připomínají

„Máme tvář ukrajinské ženy, která je nesmírně statečná, odhodlaná chránit své nejbližší děti, rodinu, ale také sloužit své vlasti,“ řekla maršálka Sejmu Polské republiky Elžbieta Witeková.

Ženy, jejichž manželé bojují nebo bojovali na Ukrajině a bránili svoji vlast. Jejich osud budou mít europoslanci denně na očích. Fotky jsou totiž vystaveny přímo před budovou parlamentu.

Na jedné z fotografií například ukrajinská dívka připravuje molotovův koktejl, ty se pak posílají na frontu. Zápalnou lahví se v tomto případě stala lahev od českého piva. „Všechny fotky, které tu vidíte, jsou především o bolesti, kterou si s sebou neseme. Na druhou stranu je tu také naděje,“ podotkla poslankyně Nejvyšší rady Ukrajiny Olena Kondratiuková.

Šéfka české Sněmovny do Bruselu letěla o den dřív, setkala se s vůdkyní běloruské opozice Světlanou Cichanouskou. Zatímco premiér Petr Fiala většinou létá na státní návštěvy vládním AirBusem, předsedkyně Sněmovny se musela spokojit s armádním letounem CASA.

Hlasitou vojenskou Casou už v minulosti letěl třeba ministr Ivan Bartoš, prezident Miloš Zeman se svým vozíkem, ale také koně převalského při transportu z pražské zoo do Mongolska. Cesta maskáčovým letadlem do Bruselu tak šéfce Sněmovny trvala asi o hodinu déle než lesklým airbusem.

Tagy: