Uvidíme se často. Pokud by hrozil rozkol, radši si napřed zavoláme, slíbil Pellegrini u Pavla

Český prezident Petr Pavel na Pražském hradě oficiálně přijal novou slovenskou hlavu státu Petra Pellegriniho.

Tisková konference prezidentů Pavla a Pellegriniho

Slovenský prezident Peter Pellegrini zkouší při své první oficiální návštěvě Česka žehlit nalomené vztahy obou zemí. Slíbil, že pokud by v budoucnu mělo dojít k rozkolu, radši si prý napřed zavolají se svým protějškem Petrem Pavlem, který jej ve středu přivítal na Pražském hradě. Slovenská vláda během návštěvy kritizovala premiéra Petra Fialu (ODS) za jeho slova o tom, že aktuálně nedojde k návratu mezivládních konzultací.

„Musí ještě uběhnout trochu času,“ řekl na konto přerušených mezivládních jednání Pellegrini. Zároveň však zmínil, že věří v postupné zlepšování vztahů a obnovení jednání.

DÁLE ČTĚTE: Jindrák – Další útok jako na Fica nelze vyloučit. Atentát zhoršil neklid v rozděleném Slovensku

Dodal, že se s Pavlem nyní uvidí často. Nejenže se mají potkat na summitu NATO v americkém Washingtonu, ale zmínil i blížící se bezpečnostní akci GLOBSEC. Ta se léta odehrávala na Slovensku, letos se ale přesune do Česka.

Mezivládní společná jednání jsou už několik měsíců přerušena kvůli odlišným názorům na ruskou invazi na Ukrajinu a podporu Kyjeva.

„Bavili jsme se také o tom, jakým způsobem například rozšířit spolupráci s mladou generací, jak oslovit studenty obou zemí, abychom dali najevo, co všechno máme společného a v čem můžeme spolupracovat více,“ pronesl na tiskové konferenci Pavel.

Pellegrini dále zmínil, že na úvod svého mandátu navštíví kromě Prahy také Brusel a pak okolní státy. V plánu má mít i setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Pavel s Pellegrinim jednali ve středu dopoledne nejen o česko-slovenských vztazích, ale také třeba o aktuální politické situaci.

Slováci kritizují Fialu

Během středy navíc Bratislava kritizovala českého premiéra Petra Fialu (ODS) za jeho úterní slova, že obnovení mezivládních konzultací není na pořadu dne a úvahy na toto téma považuje za předčasné vzhledem ke zdravotnímu stavu svého slovenského protějška Roberta Fica, který se zotavuje z neúspěšného atentátu.

„Takovéto vyjádření premiéra Fialy, den před první oficiální návštěvou České republiky nově zvoleným prezidentem Petrem Pellegrinim, nepovažujeme za uctivé a napomáhající našim dobrým sousedským vztahům,“ uvedl slovenský úřad vlády.

VIDEO: Slovenská vláda kritizuje Fialu:

Fiala na to konto reagoval, že jeho slova rozhodně nebyla míněna zle a nepovažuje je za neuctivá. Prostřednictvím mluvčí vlády Lucie Ješátkové médiím sdělil, že jeho výrok byl naopak výrazem respektu k situaci, ve které se Fico nachází.

Pellegrini se setkal se Zemanem

Pellegrini během návštěvy uctil památku obětí prosincové střelby na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy, mimo Pavla se setkal třeba s premiérem Petrem Fialou (ODS), šéfkou dolní komory Parlamentu Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) a s 1. místopředsedou Senátu Jiřím Drahošem (za STAN), protože předseda horní komory Miloš Vystrčil (ODS) je na dovolené.

Zároveň měl však na programu také setkání s Pavlovým předchůdcem Milošem Zemanem. Ten se již účastnil nedávné Pellegriniho inaugurace v Bratislavě stejně jako expremiér Andrej Babiš (ANO).

Návštěva v Praze je pro Pellegriniho první oficiální návštěvou cizího státu poté, co se ujal funkce. Cesta do České republiky je pro slovenské státníky v nejvyšších funkcích už tradiční, stejně tak pro ty české návštěva Slovenska.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: První den Pellegriniho v paláci. Bez první dámy, zato si navzdory zákazu venčení přivezl psa

Tagy: