Peníze ti nepošlu, Láďo. Organizátoři protivládních protestů se rozhádali kvůli financím

Demonstrace proti vládě Petra Fialy (ODS) na Václavském náměstí (3. září 2022)

Dříve spolupracovali na velkých protivládních demonstracích, nyní si jdou po krku. Organizátoři protestů na Václavském náměstí se pohádali kvůli penězům od svých podporovatelů. Exekucemi zatížený Ladislav Vrabel požadoval od svého kolegy Jiřího Havla, aby mu poslal finanční prostředky z transparentního účtu, těch se ale nakonec nedočkal. Havel argumentoval tím, že Vrabel několikrát porušil jejich dohodu. Rozchod dvou svolavatelů protivládních protestů pak jejich podporovatele viditelně rozčaroval.

Vrabel a Havel stojí za zářijovými demonstracemi na Václavském náměstí. Na jedné z nich se podle policie sešlo okolo 70 tisíc lidí, kteří požadovali demisi vlády a okamžité jednání s Ruskem ohledně dodávek plynu. Své zastoupení tam měly neparlamentní strany jako KSČM či Trikolóra. Akce se zúčastnilo i několik představitelů české dezinformační scény či náboženští aktivisté.

Na podzim byly v plánu další protivládní demonstrace, jejich osud je nyní ale nejistý. Organizátoři totiž před několika dny oznámili, že spolu ukončují spolupráci, aniž by přiblížili důvod. Informační mlhu nakonec rozehnal Vrabel, který na sociálních sítích zveřejnil část nahrávky, v níž se s Havlem hádá o peníze vybrané mezi podporovateli.

„Můžeš, prosím tě, převést všechny peníze z tvého transparentního účtu na transparentní účet Bojany? Máme dohodu, že ty peníze převedeš tam, kam ti řeknu. Ty peníze si nemůžeš nechat,“ řekl Vrabel do telefonu. „Ne. To nemůžu udělat, Láďo,“ reagoval Havel s tím, že Vrabel porušil hned několik vzájemných dohod.

Hádka pokračovala ještě krátkou chvíli, Vrabel nakonec svého bývalého spolupracovníka nepřesvědčil, aby poslal peníze na účet jeho manželky. „Nemůžu je tam poslat vzhledem k tomu, že jsou na mém transparentním účtu. A vzhledem k tomu, že ty jsi porušil mnoho pravidel a zachoval jsi se tak, že jsi poškodil ‚Českou republiku na prvním místě‘. Já to v tuhle chvíli udělat nemůžu, Láďo,“ vzkázal Havel.

Vrabel si na Facebooku také postěžoval, že mu druhá půlka organizátorské dvojice odmítla předat e-mailové adresy podporovatelů, aby s nimi mohl komunikovat. Oba se navzájem obviňují z porušení podmínek, a třebaže mají v plánu s demonstracemi pokračovat, nejspíše je každý zorganizuje po vlastní ose.

Hádka dvou tváří protivládních protestů naštvala jejich podporovatele, pod jejich příspěvky se objevily stovky nespokojených reakcí. „Požádám pana Jiřího Havla o vrácení finanční podpory, kterou jsem zaslala Vrabelovi,“ napsala rozhořčeně žena s přezdívkou Anna Prag ve facebookové diskuzi.

„Upřímně, tímhle jde všechno do kytek. Jsem zklamaná a nemám chuť pokračovat. Jako asi hodně lidí. Člověk přijde i o poslední zbytky iluzí, které ještě měl. To se vám, hoši, fakt nepovedlo,“ přispěla s názorem uživatelka Iva Vladíková. Další diskutující se pustili do konspiračních teorií, že jde o sabotáž od koaličních stran, jiní prosí Vrabela a Havla o usmíření. Redakce CNN Prima NEWS požádala oba muže o komentář, ani jeden z nich zatím nereagoval.

Tři miliony, 27 exekucí

Ladislav Vrabel se stal v uplynulých letech výraznou tváří alternativní scény, která vystupovala proti pandemickým opatřením a zpochybňovala očkování proti covidu. Za hnutí Chcípl pes, kde působil i Havel, se snažil kandidovat do Poslanecké sněmovny. Ve volbách nicméně pohořel.

Oficiálně je Vrabel bez práce a celkem dluží kolem tří milionů korun, z toho několik set tisíc má splácet matematikovi a filantropovi Karlu Janečkovi. Proto shromažďoval peníze svých podporovatelů na účtu své manželky Bojany Vurdeljové – jinak by získané finanční prostředky putovaly na splacení jeho dluhů.

Vrabel měl už několikrát stanout před soudem, v pondělí se z líčení ale opět omluvil lékařskou zprávou v srbochorvatštině. V současnosti se totiž zdržuje v Srbsku, odkud je jeho manželka. Trvalou adresu má na českobudějovické radnici. V obchodním rejstříku je vedený jako majitel trojice firem, které se zabývají hostinskou činností.

Tagy: