Francl: Nemohu zaručit, že kladenská nemocnice nebude snižovat platy. Situaci řešíme

Lubomír Francl Lubomír Francl

Oblastní nemocnice Kladno nemá peníze na odměny pro zdravotníky, kteří pečovali a pečují o pacienty s covidem. Od února jim a jejich kolegům navíc zřejmě bude muset snížit mzdy o 40 procent. To vyplynulo z dopisu určeného zaměstnancům nemocnice, který pronikl na veřejnost. Jestli zde opravdu jsou zdravotníci, kteří nedostali odměnu za jarní vlnu, a hrozí-li některým v příštím roce snížení mezd, odpověděli v pořadu 360° Pavlíny Wolfové představitel Asociace českých a moravských nemocnic Petr Fiala a odborář Lubomír Francl.

Všechno začalo dopisem, který interně zaslal zaměstnancům nemocnice náměstek jejího ředitele. Píše se v něm, že covid příplatky budou od prosince vypláceny jen z poloviny a mzdy od února z 60 procent.

Vedení kladenské nemocnice se omezilo na písemné vyjádření k této věci: „Bylo projednáno a odsouhlaseno snížení mimořádných nenárokových odměn o 50 procent. Ty budou vypláceny průběžně i nadále s tím, že další část odměn bude vyplacena po vypořádání vyúčtování zdravotních služeb za rok 2020.“

Krajský radní pro zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS) označil znění dopisu jen za nešťastnou formulaci. „Základní informace, která měla vyplynout z tohoto sdělení, byla, že budou rozděleny příplatky za covidové pacienty, nikoli krácení mezd,“ zdůraznil.

Druhou polovinu odměn obdrží zdravotníci v roce 2021

Místopředseda Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Lubomír Francl v pořadu 360° Pavlíny Wolfové řekl, že si informaci ověřovali a odměny za jarní vlnu covidu, tedy ty, které přišly z dotačního titulu ministerstva zdravotnictví, byly v nemocnicích řádně vyplaceny.

„Snížení odměn je za péči pacientů na covidových odděleních a tam měli přijít finance z takzvané kompenzační vyhlášky. Odměny měly být vyplaceny ve výši 500 korun na odděleních intenzivní péče, ARO a JIP a 200 korun na standardních odděleních, kde pečovali o pacienty s covidem. Tam byly sníženy na polovinu,“ vysvětlil Francl a hned dodal, že druhou polovinu jim doplatí, až uzavřou vyúčtování za rok 2020. „Nejdříve v polovině příštího roku,“ dodal. O snižování mezd pak jednali s krajským úřadem: „Tyto informace byly dementovány.“

Zaručit se za to, že jim platy snižovat nebudou, odmítl. „Zaručit se nemohu, protože odborové zdravotnictví není zřizovatelem nemocnice. Samozřejmě ale máme dojednáno, že se sejdeme s novým vedením Středočeského kraje a tuto situaci budeme řešit,“ upozornil místopředseda Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Francl.

Fiala: Doplácíme na hříchy vlády

V pořadu 360° Pavlíny Wolfové se moderátorka dále zeptala představitele asociace českých a moravských nemocnic Petra Fialy, zda ví o dalších nemocnicích, ve kterých by se mluvilo o snižování mezd a nevyplácení odměn. Podle něj jde u kladenské nemocnice o jasný příklad toho, co by se nemělo stát. „Ve většině nemocnic to tak není, ale je pravda, že regionální nemocnice jsou na tom obecně hůře než ty, které zřizuje a bohatě dotuje ministerstvo. Takže regionální zdravotnictví můžeme obecně nazvat zanedbanou kapitolou našeho zdravotnictví,“ podotkl Fiala a dodal, že ještě hůře jsou na tom lůžka následné péče.

„Ve zdravotnictví doplácíme na hříchy vlády a hříchy všech předchozích ministrů zdravotnictví, kteří pořád jen snižovali lůžkový fond, který máme skoro nejnižší ze všech vyspělých zemí. Zcela jistě ho máme nižší než Rakousko či Německo, tedy země, které dobře věděly, že je dobré mít rezervy pro tyto případy,“ řekl Fiala. Podle něj se bude muset přikročit k tomu, že kapacita lůžkových zařízení bude muset být větší a robustnější a blížit se vyspělejším zemím.

Financování regionálního zdravotnictví pak označil za tragickou záležitost. „Tam se za stejnou práci a výkony platí daleko méně než fakultním nemocnicím. Regiony a jejich zřizovatelé se tak celkem oprávněně dožadují nápravy,“ vysvětlil Fiala.

Tagy: