Každý má místo v bunkru, v podzemí jsou nemocnice i servery. Švýcarsko je jako pevnost

Politicky neutrální Švýcarsko se během historie značně obrnilo proti potenciálním výpadům nepřátel. Pod celou zemí se rozkládá systém bunkrů a pevností, které mají široké využití i v dnešní době. Obdivovatele švýcarského obranného systému to táhne především do městečka Andermatt, které je celé obklopené horami a průsmyky.

Švýcarská krajina je rozmanitá. Kopce a hory střídají vodopády, jezera a husté lesy. Při putování alpskou zemí může člověk v otevřené přírodě ale narazit i na podivné kusy struktur, které vystupují ze země, kopců i skalních masivů. Na první pohled působí jako ruiny stavení, podivné chaty či pouhé kamenné zídky. Při bližším zkoumání ale návštěvník Švýcarska rozezná obrysy maskovaných bunkrů, pevností a dalších armádních pozic.

Je to paradox. Švýcarsko proslulé svou politickou neutralitou přežilo bez úhony dvě světové války a přesto dokázalo vybudovat prvotřídní obranný systém pro případ střetu či živelné katastrofy. Ještě na konci minulého století bunkry obývala švýcarská armáda, vojáci se už ale z pevností stáhli.

Úplně opuštěné ale úkryty nezůstaly. „Bunkry našly nové využití, jsou v nich nyní servery významných firem,“ vysvětlila pro CNN Prima NEWS Alena Koukalová, marketingová manažerka české pobočky organizace Switzerland Tourism spravující web Moje Švýcarsko.

Země s využitím vojenských skrýší počítá i do budoucna. „Každý Švýcar má přidělené místo v bunkru. Když se buduje nový rodinný dům, tak má majitel povinnost vybudovat spolu s ním i bunkr,“ upozornila Koukalová a doplnila: „V podzemí Švýcarska je možné žít, jsou tam i udržované nemocnice. Vybavení v nich se navíc stále obnovuje a udržuje. Bunkry jsou využívané i jako záchranný systém v případě povodní.“

Citadela Andermatt

První používaný bunkr ve Švýcarsku postavili už v roce 1886. Kolik přesně se za více než sto let v alpské zemi postavilo skrýší a podzemních pevností, není jasné. Historici nejčastěji skloňují ohromující číslo 300 tisíc. V případě krize by tak bunkry měly pojmout celé Švýcarsko. A život téměř devíti milionů lidí by mohl pokračovat v podzemí.

Zvláštní roli ve švýcarském obranném systému hraje alpské městečko Andermatt, které stojí hluboko v údolí obklopené kopci a horami. Právě poblíž této lokace je četnost bunkrů a pevností obzvlášť vysoká. „Důležitý byl výběr takového místa, Andermatt je přístupný jen přes tři průsmyky. Památky řady bunkrů zde můžeme vidět dodnes,“ popsala Koukalová.

Ve městě člověk nalezne kromě lanovky a řady turistických hotelů také kasárny, u kterých stojí desítky armádních vozidel. Město Andermatt protíná trasa věhlasného panoramatického vlaku Glacier Express, který spadá pod soukromého dopravce Rhétské dráhy. Tato železniční společnost obstarává tratě ve východním Švýcarsku. Právě luxusní vlaky jsou vedle členité krajiny dalším velkým tahákem této země.

„Milovníci přírody ví, že ve Švýcarsku najdou celý svět jako na dlani. Vedle mohutných skalních masivů zde najdete vodopády jako v Norsku, úbočí protkaná potoky jako na Islandu a horská jezera jako na Novém Zélandu,“ vypočítávala pro CNN Prima NEWS tisková mluvčí cestovní kanceláře Čedok Eva Němečková.

„Čeští turisté si mohou vybírat z velkého množství různých poznávacích zájezdů se všemi druhy dopravy. Během těchto zájezdů mohou navštívit významná švýcarská města nebo se mohou projet Rhétskými dráhami, mezi nejžádanější patří jízda panoramatickými vlaky Glacier Express a Bernina Express,“ doplnila Němečková.