Piráti čelí těžkým časům i v Praze, řekl Valeš. Kvůli Hřibovi se hroutí transparentnost strany

Zdeněk Hřib a Ivan Bartoš

ZPRÁVY PLUS (269)

Budou pražští zastupitelé za Piráty následovat očekávané kroky kolegů na celostátní úrovni po sporu s premiérem Petrem Fialou (ODS) a opustí radnici? Podle politologa Lukáše Valeše se jim nebude chtít. Ve vysílání CNN Prima NEWS připomněl, že Piráti zažívají těžké časy i ve vedení hlavního města. Kvůli střetu náměstka primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) s ředitelem magistrátu Martinem Kubelkou se podle politologa „hroutí transparentnost“ strany.

Piráti se na celostátní úrovni chystají odejít z vlády kvůli návrhu na odvolání ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti), který podal předseda vlády Fiala. Pozornost se kvůli tomu upírá i na pražské zastupitele z řad této strany.

ČTĚTE TAKÉ: I Lipavský je nahraditelný, řekl Peksa a zpochybnil jeho střízlivost. Změní ministr dres?

Podle politologa Valeše se jim nebude chtít opouštět místa na radnici. „Praha se pohybuje na hranici komunální a celostátní politiky. Kopírovat své spolustraníky ve Sněmovně nebudou, jelikož jde o dobré posty. Jak říkal Miloš Zeman: ‚Okoralá skýva je skýva opoziční‘. Odchod by byl sice krásně zásadový, ale desítky lidí by přišly o dobře placená místa,“ glosoval budoucí vývoj v pořadu Zprávy Plus.

Zdůraznil, že Piráti v Praze zažívají těžké časy. „Proti Hřibovi se vzbouřil celý magistrát. Městská firma ICT, která byla dlouhodobě v Hřibově gesci, si dala proplatit faktury minimálně za 3,5 milionu korun. Ředitel Kubelka to však odmítl, takže se strhla těžká přestřelka mezi ním a náměstkem (Hřibem, pozn. red.). Ředitele přitom podpořilo 30 vedoucích úředníků,“ připomněl.

„Hroutí se tak představa o transparentnosti Pirátů. Bylo by ale logické, kdyby Hřib odstoupil, jenže k tomu nedojde,“ poznamenal politolog.

STAN odchodem Pirátů posílí

Podle politologa Pavla Šaradína se strana odcházející z kabinetu rozpadá. „Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) okomentoval svou budoucnost diplomatickým způsobem, takže si je možné představit všechno. Spíše než politik, který dokáže oslovit lidi v ulicích, je dobrým článkem v soukolí vlády a úředníkem v dobrém slova smyslu,“ zhodnotil výkon šéfa diplomacie.

Vystoupení Starostů z vlády kvůli koaliční dohodě s Piráty z dob sněmovních voleb v roce 2021 podle politologa nepřichází v úvahu. „Nemají k tomu důvod. Lze předpokládat, že dojde k rekonstrukci vlády. Křeslo ministra pro místní rozvoj může připadnout jim,“ podotkl ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Pokud by chtěli opustit kabinet, byli by sami proti sobě. Tím, že možná převezmou post po pirátských ministrech, jen posílí,“ dodal Šaradín.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Odvolat Bartoše není cesta, ujišťoval Fiala před měsícem a přednesl řešení. Proč nefungovalo?

Tagy:
politika Zdeněk Hřib rezignace Česká pirátská strana Jan Lipavský Starostové a nezávislí vláda Praha Zprávy plus Pavel Šaradín Lukáš Valeš Pražský magistrát Martin Kubelka