Odvolat Bartoše není cesta, ujišťoval Fiala před měsícem a přednesl řešení. Proč nefungovalo?

Piráti ve Fialově vládě protikorupční linii opustili a zaměřili se na kulturní války, které nikoho nezajímají, tvrdí bývalý člen Pirátů Ondřej Dostál

Jak Fiala ještě nedávno mluvil o případném odvolání Bartoše?

Odvolání ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) z funkce ničemu nepomůže, říkal v poslední srpnové Partii na CNN Prima NEWS premiér Petr Fiala (ODS). Stačil necelý měsíc a jeho postoj se změnil...

„Někdo říká, abych ho odvolal. Tak dobře, odvolám Ivana Bartoše, Piráti odejdou z vlády, tedy i ministr zahraničních věcí a ministr odpovědný za legislativu. Nevím, jestli je to úplně žádoucí. To není cesta, cesta je to (digitalizaci stavebního řízení) spravit,“ uvedl 25. srpna v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS premiér Petr Fiala.

ČTĚTE TAKÉ: Zákulisí odvolání Bartoše: Fiala mu předem nic neřekl, detaily prozradil ministrův náměstek

V úterý ale Fiala otočil a sdělil, že ke 30. září navrhne prezidentu Petru Pavlovi odvolání Bartoše z funkce vicepremiéra pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj. Svůj krok vysvětlil tím, že šéf Pirátů není schopný manažersky dotáhnout digitalizaci stavebního řízení do úspěšného konce. Od středy bude mít digitalizaci na starost tým v čele s ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS).

Odvolání však vnímají Piráti jako podraz. Na vlastní tiskové konferenci hovořili o tom, že byli „vykopnuti“ z vlády a připomněli dopolední schůzku Bartoše s Fialou, na které prý o odvolání nepadlo ani slovo. O to nečekanější prý byla tisková konference premiéra o několik hodin později, kde Fiala svůj plán oznámil.

„ODS dnešním dnem započala cestu k vládnutí s Andrejem Babišem. Pokud bych měl popsat jednání pana premiéra jedním slovem, tak to byl podraz, který postrádá základní prvky lidské slušnosti. Ještě ráno jsme spolu hovořili nejen o digitalizaci, ale i o dalších prioritách vlády. O její rekonstrukci nepadlo jediné slovo,“ postěžoval si Bartoš během brífinku.

Bartoš si podle premiéra nedokáže připustit špatný stav s digitálním stavebním řízením. „Piráty nikdo z vlády nevyhazuje,“ vzkázal na odpolední tiskové konferenci Fiala. „Problémy se dají řešit, když si uvědomujete jejich hloubku,“ zdůraznil předseda vlády. Piráty hodlá požádat o nominaci nástupce do čela resortu pro místní rozvoj. Slova z pirátské tiskové konference o kmotrech, podrazech a vymetání cesty pro vládu s hnutím ANO, odmítl okomentovat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Odvolání Bartoše je podraz v přímém přenosu, řekl Pirát Peksa. Navrhuje opustit vládu

Tagy: