Lipavský opouští Piráty. Se stranou se názorově rozcházím, uvedl a potvrdil i demisi z vlády

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský

Fiala po jednání s prezidentem Pavlem

Ministr zahraničí Jan Lipavský požádal o ukončení členství v České pirátské straně. V úterý současně předá demisi premiérovi Petru Fialovi (ODS), oznámil dosavadním spolustraníkům na oficiálním fóru strany. Zdůraznil, že se mimo jiné neztotožňuje s výroky, které zazněly na tiskové konferenci Pirátů těsně po oznámení Fialy, že navrhne odvolání Ivana Bartoše (Piráti) z postu ministra pro místní rozvoj.

V žádosti Lipavský připomněl, že je členem strany od roku 2015. „Respektuji výsledky hlasování o odchodu z vládní koalice a dnes ponesu svoji demisi předsedovi vlády České republiky. Zároveň platí, že se neztotožňuji s odchodem Pirátů do opozice a již také nebudu zastírat, že se v některých ohledech delší dobu se stranou názorově rozcházím,“ uvedl na pirátském fóru.

ČTĚTE TAKÉ: Grolich šéfem lidovců nebude. Nestojí ani o jiná místa ve vedení strany

Výrazně se v příspěvku distancoval od tiskové konference Pirátů, kterou pořádali krátce po oznámení premiéra ohledně odvolání Bartoše z funkce. Zákonodárce Jakub Michálek tehdy například řekl, že na Fialu tlačili spolustraníci. ODS podle pirátských poslanců „započala směřování ke spolupráci s ANO“. Premiér se následně proti tomuto tvrzení ohradil.

Současně svým spolustraníkům poděkoval. „Děkuji Pirátům za všechny příležitosti, které jsem díky nim získal. Děkuji také za celou řadu osobních přátelství a nezapomenutelných zážitků. Vždy jsem si vážil otevřené vnitrostranické diskuse, do které jsem rád vstupoval, promítal do ní své představy o fungování středové a liberální strany, a to včetně snahy o zásadní reformu vnitřního fungování,“ napsal. Současně rezignoval „na člena správní rady Pirátského institutu“.

Končící předseda Pirátů Ivan Bartoš rozhodnutí Lipavského respektuje, stejně jako jeho dosavadní práci, řekl novinářům na tiskové konferenci před jednáním Sněmovny. „Jsem rád, že měl možnost a prostor už jako poslanec za Piráty i následně jako ministr za Piráty skutečně profesně vyrůst a rozvinout svůj potenciál," uvedl. Zda Lipavský setrvá ve vládě na poslední rok do sněmovních voleb, je podle Bartoše čistě jeho rozhodnutí.

Fiala v pondělí řekl, že si dovede představit, kdyby Lipavský zůstal v kabinetu jako nestraník, pokud by s tím souhlasily všechny čtyři strany vládní koalice. Se šéfem diplomacie jednal, Lipavský se ke své případné budoucnosti v kabinetu zatím nevyjádřil.

Prezident Petr Pavel v pondělí přijal Fialův návrh na Bartošovo odvolání. Zároveň souhlasil s pověřením vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) dočasným výkonem funkce ministra pro místní rozvoj.

Demisi kromě Lipavského podá také ministr pro legislativu Michal Šalomoun. Fiala nebude navrhovat obsazení jeho postu, nebude už existovat ani pozice vicepremiéra pro digitalizaci, kterou zastával Bartoš.

Kluk se zájmem o historii a politiku

O Lipavském promluvil ve vysílání CNN Prima NEWS marketingový expert Jakub Horák. „Spolupracoval jsem s Piráty v době, kdy byli moderní, liberální stranou, která chtěla svobodu pro všechny. Lipavský se ze strany vymykal: byl to vždy přemýšlivý kluk, který se neúčastnil ve velkém protestních akcí, ale zajímal se o historii a politiku,“ popsal v pořadu Zprávy Plus.

Názorový rozchod se stranou je podle experta pochopitelný. „Nepochybujme, že ostatní koaliční strany již mají své kandidáty na post šéfa diplomacie. Lipavský ale může představovat důkaz, že kvalitní práce v čele resortu může být odměněna,“ podotkl Horák.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Bylo by bizarní, kdyby Lipavský ve vládě zůstal, zdůraznil Kolaja. Je to smutná epizoda, míní Lochman

Tagy:
politika Petr Fiala Česká pirátská strana ministr zahraničí Jan Lipavský demise vláda Jakub Horák fórum Ministerstvo zahraničních věcí České republiky