EURO 2024: Maskot Albert, jméno míče i stadiony. Jaké jsou zajímavosti šampionátu?

Signal Iduna Park v Dortmundu

Kdo vyhraje Euro?

Fotbalové mistrovství Evropy v Německu pod hlavičkou UEFA je letos pro české fanoušky velmi blízko. Kde se hraje a na jakých stadionech najdete v přehledné tabulce v článku. Zároveň se i dozvíte, jaký je oficiální maskot fotbalové akce a který míč bude připraven na každý zápas.

Přehled stadionů na EURO 2024

Kde se hraje? Klub Kapacita stadionu
Berlín - Olympiastadion Hertha BSC Berlin 70 033
Mnichov - Allianz Arena FC Bayern Mnichov 66 026
Dortmund - Signal Iduna Park Borussia Dortmund 61 524
Stuttgart - MHPArena VfB Stuttgart 50 998
Hamburk - Imtech Arena Hamburger SV 50 215
Gelsenkirchen - Veltins Arena FC Schalke 04 49 471
Frankfurt - Deutsche Bank Park Eintracht Frankfurt 48 057
Kolín nad Rýnem - RheinEnergieStadion 1. FC Köln 46 922
Düsseldorf - Merkur Spiel-Arena Fortuna Düsseldorf 46 264
Lipsko - Red Bull Arena RB Lipsko 42 600

Olympiastadion v Berlíně

Zápasy na EURO: Španělsko –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Chorvatsko, Polsko –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Rakousko, Nizozemsko –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Rakousko, osmifinále a finále. Celkový rozpis zápasů najdete v přiloženém odkazu.

Česká stopa v klubu Hertha BSC Berlin: Vladimír Darida, Roman Hubník, Jaroslav Drobný, Rudolf Skácel, Václav Svěrkoš

Historie: Olympijský stadion v hlavním městě Berlíně byl původně postaven pro olympijské hry v roce 1936. Tehdy byla kapacita až 100 tisíc návštěvníků. Zajímavostí je, že se zde poprvé během letních olympijských her v roce 1936 běžel maratón s olympijskou pochodní. Kromě fotbalu se stadion využívá také pro další sportovní události, jako je mistrovství světa v atletice. Olympijský stánek bude hostit finále evropského šampionátu. Kdo má na zisk trofeje největší šanci?

Stadion je domovem pro druholigovou Herthu Berlín. Letos se umístila v polovině tabulky na 9. místě a v německém poháru skončila ve čtvrtfinále.

Město: Každé pořádající město má svého ambasadora. V Berlíně je jím rodák z německé metropole Kevin-Prince Boateng, který hrál za tamní Herthu, italský AC Milán či FC Barcelona. Během kariéry se potýkal s nedostatkem disciplíny a s prohřešky proti pravidlům.

Návštěvníci Berlína by neměli minout Braniborskou bránu, budovu Říšského sněmu nebo památník berlínské zdi.

Allianz Arena v Mnichově

Zápasy na EURO: Německo –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Skotsko, Slovinsko –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Srbsko, Dánsko –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Srbsko, Rumunsko –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Ukrajina, osmifinále, semifinále. Tabulky základních skupin si můžete prohlédnout zde.

Česká stopa v klubu FC Bayern Mnichov: Ladislav Jirásek, B-tým: Dan Twardzik, David Gögh, David Jarolím

Historie: Allianz Arena má v porovnání s jinými stadiony krátkou historii. Do konce sezóny 2005/2006 hrál Bayern na mnichovském Olympijském stadionu. Fotbalisté ho využívají od roku 2006 a od té doby se na tamním trávníku prohání ty největší hvězdy evropské a světové kopané. Stadion byl svědkem mistrovství světa v roce 2006 nebo finále Ligy mistrů v roce 2012. Bayern Mnichov je považován za výkladní skříň německého fotbalu a návštěvníci stadionu se mohou seznámit i s řadou trofejí, které se nachází v muzeu. Stadion mění barvy jako chameleon podle jeho využití.

Místo užíval i konkurenční Mnichov 1860, který se dělil o náklady na výstavbu s Bayernem Mnichov rovným dílem. Klub ovšem prošel úpadkem a skončil v amatérských soutěžích. V současnosti hraje třetí ligu již jinde.

Město: Ambasador města je pro řadu českých fanoušků neznámý Felix Brych, který je však velmi respektovaným rozhodčím. Za hlavní mnichovské památky jsou považované Marienplatz, Německé muzeum nebo Anglická zahrada.

Signal Iduna Park v Dortmundu

Zápasy na EURO: Itálie –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Albánie, Francie –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Polsko, Turecko –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Gruzie, Turecko –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Portugalsko, osmifinále, semifinále.

Česká stopa v klubu Borussia Dortmund: Jan Koller, Tomáš Rosický, Patrik Berger, Miroslav Votava

Historie: Stadion byl postaven v roce 1974 při příležitosti mistrovství světa a řadí se k největším fotbalovým stánkům v zemi. Přezdívá se mu i Vestfálský stadion a mezi fanoušky je považován za jednu z ikonických staveb s vynikající akustikou. Místní fanoušci jsou považováni za jedny z nejhlasitějších a soupeřům nahání strach obávaná Die Gelbe Wand, neboli Žlutá zeď. Zajímavostí je, že na stadionu je nejvíce stánků s občerstvením v Bundeslize. Konkrétně 3 500.

Město: Dortmund se nachází ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko. Ve městě žije okolo 600 tisíc obyvatel. Dříve se město orientovalo na těžký průmysl, což se v posledních desítkách let změnilo. Ambasadorem města je Roman Weidenfeller, který býval brankářem místní Borussie. O funkci se dělí spolu s bývalou fotbalistkou Annike Krahnovou. Fanoušci by při návštěvě neměli minout fotbalové muzeum, Technické muzeum Dortmunder U nebo pověstné zdejší hospody.

MHPArena ve Stuttgartu

Zápasy na EURO: Německo –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Maďarsko, Skotsko –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Maďarsko, Slovinsko –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Dánsko, Ukrajina –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Belgie, čtvrtfinále.

Česká stopa v klubu VfB Stuttgart: Jan Kliment, Adam Hloušek, Roman Kašiar, Jan Šimák, Aleš Chvalovský, Pavel Kuka

Historie: MHP Arena byla postavena již v roce 1933. Po celou dobu využívá stadion místní VfB Stuttgart, který se letos umístil na překvapivém druhém místě Bundesligy. Na tamním trávníku se pořádaly dva světové šampionáty v letech 1974 a 2006 a EURO 1988. Fanoušci mají jistě v paměti starý název stadionu Mercedes-Benz Arena, který se však loni změnil po 15 letech. Zajímavostí je obří vysílací plocha pro diváky o rozloze 115 metrů čtverečních se dvěma obrazovkami.

Město: Stuttgart se může chlubit přízviskem jednoho z nejprůmyslovějších center Německa. Ve městě totiž sídlí Porsche, Mercedes-Benz nebo Robert Bosch GmbH. Se svými 633 tisíci obyvateli je šesté největší německé město. Ambasadory města jsou bývalý fotbalista Cacau, paralympionik Niko Kappel a gymnastka Eli Seitzová. Návštěvníci by měli zavítat do místní zoo Wilhelma, televizní věž nebo muzeum automobilek Porsche či Mercedes-Benz.

Imtech Arena v Hamburku

Zápasy na EURO: Španělsko –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Itálie, Srbsko –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Anglie, Gruzie –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Portugalsko, osmifinále.

Česká stopa v klubu Hamburger SV: Jaroslav Drobný, Petr Jiráček, Miroslav Štěpánek, David Rozehnal, Filip Rozsíval, Tomáš Ujfaluši, Milan Fukal, Marek Heinz

Historie: Stadion byl postaven v roce 1925. Po přestavbě v letech 1951 a 1953 na něm začal hrát místní tým Hamburger SV. Modernizace stadionu proběhla v roce 2000 a o 6 let později hostil zápasy mistrovství světa. Imtech Arena byla svědkem zápasu mezi Itálií a Českou republikou (2:0) pod vedením Karla Brücknera.

Město: Ambasadorem města je hamburský rodák Patrick Esume. Město je druhým největším městem Německa s největším přístavem. Návštěvníci města by neměli vynechat Labskou filharmonii, kostel sv. Mikuláše nebo vyhlášenou ulici s centrem nočního života Reeperbahn.

Veltins Arena v Gelsenkirchenu

Zápasy na EURO: Španělsko –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Itálie, Srbsko –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Anglie, Gruzie –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Portugalsko, osmifinále.

Česká stopa v klubu FC Schalke 04: Tomáš Kalas, Alex Král, Filip Trojan, Jiří Němec, Radoslav Látal, Pavel Mačák

Historie: Stadion byl otevřen v roce 2001 a za tři roky hostil finále Ligy mistrů. Aréna v Gelsenkirchenu hostila také mistrovství světa v roce 2006 a zahráli si na něm i hokejisté během světového šampionátu v roce 2010. Tehdy si na stadion našlo cestu rekordních 77 803 lidí. V poslední době ale nemají místní fanoušci důvod k radosti. FC Schalke 04 se totiž potácí ve druhé Bundeslize a letos tým skončil na 10. místě. Zajímavostí je, že trávník vyjíždí z krytého stadionu a místo něj se mohou na ploše uspořádat koncerty či jiné kulturní akce.

Město: Gelsenkirchen se stejně jako Dortmund nachází ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko. Mezi oběma kluby proto panuje ostrá rivalita. Dříve bylo město známé především těžbou uhlí a bylo nazýváno městem tisíců ohňů. Ambasadorem je bývalý útočník s ghanskými kořeny Gerald Asamoah. Fanoušci mohou ve městě navštívit hrady Berg či Schloss Horst.

Deutsche Bank Park ve Frankfurtu

Zápasy na EURO: Švýcarsko –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Německo, Dánsko –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Anglie, Belgie –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Slovensko, Slovensko –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Rumunsko, osmifinále.

Česká stopa v klubu Eintracht Frankfurt: Václav Kadlec, Martin Fenin, Karel Rada, Jozef Obajdin

Historie: Stadion vyrostl v roce 1966 a následně o osm let později hostil mistrovství světa. Velká rekonstrukce přišla až v roce 2006 před dalším mistrovstvím světa. Deutsche Bank Park se může pochlubit zatahovací střechou.

Město: Frankfurt nad Mohanem je páté největší město v Německu. Leží na řece Mohanu v jižní části spolkové země Hesensko. Frankfurt je známý také jako finanční srdce Evropy, protože v něm sídlí velké množství bankovních institucí. Město platí za klíčový dopravní uzel s velkým letištěm. Ambasadory jsou bývalý útočník Alex Meier a bobistka Deborah Leviová. Památkami města jsou Eiserner Steg neboli Železný most, historické centrum města či Veletržní věž.

RheinEnergieStadion v Kolíně nad Rýnem

Zápasy na EURO: Maďarsko –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Švýcarsko, Skotsko –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Švýcarsko, Anglie –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Slovinsko, Belgie –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Rumunsko, osmifinále.

Česká stopa v klubu 1. FC Köln: Tomáš Ostrák, Tomáš Kalas, Miroslav Baranek

Historie: Původní stadion vznikl už v roce 1923. Velkou rekonstrukcí ale prošel v roce 2006 před mistrovstvím světa. Kromě fotbalu se aréna využívá také pro tým amerického fotbalu. Pořádají se zde i koncerty a jiné kulturní akce.

Město: Kolín nad Rýnem se nachází ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko a je čtvrtým největším městem. Ambasadorem je Harald Schumacher, který je šampionem EURO 1980 za výběr Západního Německa. Pokud Kolín nad Rýnem navštívíte, tak by vám neměla ujít prohlídka katedrály sv. Petra, muzea čokolády nebo místní lanovky.

Merkur Spiel-Arena v Düsseldorfu

Zápasy na EURO: Albánie –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Španělsko, Rakousko –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Francie, Slovensko –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Ukrajina, osmifinále, čtvrtfinále.

Česká stopa v klubu Fortuna Düsseldorf: Jaroslav Drobný, Martin Latka, David Breda, Martin Čupr, Petr Rada, Jiří Novák, Pavel Chaloupka

Historie: Na místě dnešní Merkur Spiel-Areny stál dříve Rheinstadion, který hostil mistrovství světa v roce 1974 a EURO 1988. Nový stadion se postavil mezi lety 2002 až 2004. Na místním trávníku je domácí tým Fortuny Düsseldorf z druhé Bundesligy. Místní fanoušci ale ještě dnes vstřebávají obrovskou ránu. Fortuna totiž letos hrála baráž o postup, ale po úvodní výhře v Bochumi 3:0 doma v odvetě se stejným soupeřem padla 0:3 a nepostoupila po penaltách.

Město: Düsseldorf je hlavním městem spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko. Pro návštěvníky je příjemné, že se vše nachází relativně blízko. To je také důvod, proč si město zachovalo ve svém názvu slovo dorf, neboli vesnice. Čas můžete strávit v místním pivovaru a hezké procházky se dají podniknout i podél Rýna. Ambasadory jsou bývalá německá fotbalistka a trenérka Martina Voss-Tecklenburgová, paralympička Sandra Mikolascheková a lední hokejista Selin Oruz.

Red Bull Arena v Lipsku

Zápasy na EURO: Česko –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Portugalsko, Chorvatsko –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Itálie, Nizozemsko –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Francie, osmifinále, čtvrtfinále.

Česká stopa v klubu RB Lipsko: Patrik Schick

Historie: Lipsko se v minulosti mohlo pyšnit největším stadionem v zemi. Někdejší Centrální stadion byl postaven v roce 1956 a do své přestavby měl kapacitu 100 tisíc diváků. V roce 2000 začala přestavba, která trvala čtyři roky. Následně stadion hostil čtyři zápasy mistrovství světa v roce 2006. Od roku 2010 využívá Red Bull Arenu místní klub RB Lipsko.

Město: Lipsko leží v Sasku a čeští fanoušci to od hranic nemají daleko. Město bylo dříve průmyslové a těžilo se zde hnědé uhlí v povrchových dolech. Lipsko je ale známé také pro svou architekturu a hudební tradici. Ambasadorem je ředitel lipské zoo Jörg Junhold. Fanoušci by si neměli nechat ujít vyhlídkovou věž, místní zoo nebo Památník Bitvy národů.

Míč pro EURO 2024: Fussballliebe od Adidas

Mistrovství Evropy se neobejde ani bez oficiálního míče. Letošní šampionát se odehraje s balony od firmy Adidas. Společnost vybrala název Fussballliebe, což v překladu znamená 'Fotbalová láska'. Míč je vybaven technologií Connected Ball Technology, která zajistí pohled na každý prvek pohybu míče a rozhodčím u videa usnadní práci.

Barvy na míči mají znázorňovat živost a design má připomínat tvar křídel během letu. Na každém balonu bude název hostitelského města a ilustrace stadionu.

Maskot v podobě plyšového medvěda

Maskotem pro EURO 2024 je medvídek jménem Albärt, čili Albert. Jméno vybírali fanoušci v anketě a neuspěly názvy jako Bärnardo, Bärnheart nebo Herzi von Bär.

Plyšový medvěd má být lákadlem především pro děti a snažit se je vést k lásce k fotbalu. Představení maskota proběhlo na základní škole v Gelsenkirchenu a fanoušci ho poprvé mohli vidět během přátelského zápasu mezi Německem a Kolumbií loni v létě.

Tagy:
Německo města stadion FC Schalke 04 fotbal Borussia Dortmund osmifinále maskot RB Leipzig Mistrovství světa ve fotbale Mistrovství Evropy ve fotbale 2024