Pivní Oktoberfest se již připravuje. Podpoří to epidemii covidu, varuje ministr

Oktoberfest, největší pivní slavnost na světě pořádaná od roku 1810 v německém Mnichově, se dva roky kvůli pandemii koronaviru nekonal. Na konci dubna mnichovský starosta Dieter Reiter oznámil, že se letošní ročník od 17. září do 3. října uskuteční bez jakýchkoliv omezení.

Tím však popudil svého stranického kolegu z vládní sociální demokracie Karla Lauterbacha, spolkového ministra zdravotnictví. Ten považuje konání festivalu za riskantní a varuje před velkým problémem. Opět v souvislosti s onemocněním COVID-19.

Sám Reiter však později v dodatku připustil, že akce může být kdykoliv zrušena. Netajil tím, že není příliš přesvědčený o plánování takové akce bez „ochranných opatření uvnitř společnosti proti koronaviru“.

Ministr zdravotnictví považuje za troufalé tvrdit, že se Oktoberfest může konat jako vždy. „Existuje určitá pravděpodobnost, že se do té doby budeme muset vypořádat s omikronovými variantami BA.4 a BA.5,“ uvedl Lauterbach ve vysílání bavorské televize BR24. Podle něj by „zcela nechráněný Oktoberfest mohl epidemii podpořit“.

Z tohoto důvodu podle něj není možné téměř čtyři měsíce před oficiálním startem rozhodnout o jasném potvrzení, nebo zrušení, a také o pravidlech vstupu a chování na letošní pivní slavnosti v Mnichově.

Tři roviny rozhodování radních

Mnichovští radní rozhodovali ve třech rovinách – epidemické, hospodářské a politické. Podle starosty Reitera totiž neexistuje žádný zákonný důvod k zákazu vstupu na Tereziinu louku (Theresienwiese), kde se Oktoberfest tradičně koná. Ani kvůli pandemii koronaviru není podle mnichovského deníku Merkur možné vyžadovat testy či očkování proti COVID-19.

Oktoberfest navštívilo v posledních třech ročnících před pandemií koronaviru průměrně 6,25 milionu návštěvníků ročně, kteří vypili 7,3 milionu mázů piva, tedy nikoliv klasických českých půllitrů, ale tzv. tupláků o objemu jednoho litru. Ekonomický přínos do bavorského rozpočtu se pohybuje podle dostupných údajů kolem 1.3 miliardy eur, v přepočtu 33 miliard korun.

Politickou rovinu nyní tvoří ruská agrese na Ukrajině i z toho důvodu, že tamní hlavní město Kyjev je partnerským městem Mnichova. „Nebylo to snadné rozhodnutí,“ citovala média Reitera ohledně politiky.

Za celkový přístup, váhání a nejasné sdělení, zda ano, či ne, kritizují starostu zemští politici. Bavorský ministr zdravotnictví Klaus Holetschek (CSU) však rozhodnutí o konání Oktoberfest obhajoval. „Pořádat letošní ročník bylo oprávněné i správné rozhodnutí s ohledem na současný vývoj pandemie koronaviru,“ řekl pro Merkur. Podpořil ho i předseda bavorské vlády Markus Söder, jiní ho však jiní kritizovali.

Povinné očkování nelze prosadit

Ministr zdravotnictví Lauterbach a německý kancléř Olaf Scholz podle médií pracují na hlavním plánu, jak přestát očekávanou podzimní vlnu nemoci COVID-19. Mimo jiné budou zakoupeny upravené vakcíny a optimalizovány systémy hlášení.

Podle Lauterbacha by bylo jednodušší, kdyby existovala obecná očkovací povinnost, koaliční strana FDP (Svobodní) ji však nepodporuje. „Povinné očkování by mělo velký smysl, ale nemůžeme ho prosadit, takže je mrtvé,“ řekl Lauterbach.

Lidé se těší, výčepní se připravují, podle informací deníku Merkur již na Tereziině louce „vyrůstají“ první stany. A starosta Reiter již oznámil, že pokud by bylo nutné na poslední chvíli Oktoberfest zrušit, náklady by nepadly na vrub daňových poplatníků.

Tagy:
Německo pivo Mnichov Oktoberfest ekonomika ministr zdravotnictví koronavirus COVID-19 Markus Söder Karl Lauterbach Dieter Reiter Olaf Scholz pandemie covidu-19 Svobodná demokratická strana Křesťansko-sociální unie Bavorska Tereziina louka Klaus Holetschek