Plaga se pustil do sportovních bafuňářů. Hniličku bych z čela agentury odvolal, říká

Ministr školství Robert Plaga

PARTIE Terezie Tománkové 31.1.2021

Pokud předseda vlády Andrej Babiš (ANO) přinese na jednání kabinetu návrh na odvolání Milana Hniličky z čela Národní sportovní agentury, Robert Plaga (za ANO) pro něj zvedne ruku. Uvedl to v diskusním pořadu televize CNN Prima NEWS Partie Terezie Tománkové. „Jako nejvyšší představitel sportu v České republice udělal sportu medvědí službu,“ řekl ministr školství.

Robert Plaga tak reagoval na přímý dotaz moderátorky Terezie Tománkové, která chtěla znát ministrův názor na přítomnost Milana Hniličky v teplickém hotelu Prince de Ligne, kde údajně probíhala oslava 50. narozenin bývalého vlivného člena ČSSD Petra Bendy.

„Podpůrný dopis lidí, kteří jsou na dotačních prostředcích závislí, já neberu vůbec vážně. Zvláště když se podívám na první dva signatáře. Je tam podepsán pan Jansta (šéf České unie sportu, pozn. red.), který je na paškále v kauze z roku 2017, která vážně poškodila ministerstvo školství,“ řekl Plaga. Jako druhého uvedl šéfa Fotbalové asociace České republiky Martina Malíka. „Má dost problémů na FAČRu sám,“ dodal.

Ministr školství ale zároveň zmínil, že nemá informace o tom, že by se o návrhu na odvolání Hniličky z čela Národní sportovní agentury mělo hlasovat.

Kdo sedí na penězích

„Řekl jsem hned, že by Milan Hnilička měl v čele Národní sportovní agentury skončit. Tohle je přece hrozný vzkaz lidem, kterým se všechno zakazuje,“ podpořil Plagův názor Vít Rakušan. Podle šéfa hnutí STAN to totiž vypadá, že pro někoho zákazy neplatí. „Hnilička není jediný člověk na světě, který rozumí sportu. Jsou tady lidé, kteří mu rozumí i lépe. Není to závislé na jednom člověku. Pokud někdo podlehne pocitu nenahraditelnosti, je to cesta do pekel,“ dodal šéf hnutí STAN.

Rakušanovi přijde zcela logické, že se Milana Hniličky zastaly svazy, které „sedí na penězích“, jež se mezi sportovní svazy rozdělují. „Dovedete si představit, že se proti němu příjemci peněz nějakým způsobem výrazně postaví?“ položil na závěr řečnickou otázku předseda hnutí Starostové a nezávislí.

Slavili, nebo pracovali?

Milan Hnilička se minulý týden zúčastnil schůzky v teplickém hotelu Prince de Ligne, kde se měla konat oslava kulatých narozenin někdejšího vlivného člena ČSSD Petra Bendy. Jemu hotel patří. Na party dorazili také bývalý premiér Jiří Parbouek nebo jeho politický souputník a bývalý hokejista Jiří Šlégr. Někteří účastníci tvrdí, že šlo o pracovní setkání, nikoli o oslavu.

Hnilička kvůli kauze už rezignoval na svůj poslanecký mandát, který získal jako nominant hnutí ANO. Post šéfa Národní sportovní agentury, přes kterou plynou miliardy do tuzemského sportu, si zatím ponechal. Dopisem jej podpořil třeba právě již zmíněný Miroslav Jansta, ale i Jaromír Jágr nebo oštěpařka Barbora Špotáková. Naopak fotbalové kluby SK Slavia Praha nebo AC Sparta Praha se od podpůrného dopisu distancovaly.

Tagy: