Ministr Plaga podává návrh na dočasné uzavření speciálních škol. Blatný se mu nebrání

Plaga, Prymula

Uzavřou se speciální školy

Ministr školství Robert Plaga informoval ve čtvrtek na svém twitterovém účtu, že podává návrh k dočasnému uzavření speciálních škol. V pátek by o něm měla jednat vláda. Pokud by ho odsouhlasila, speciální školy by se zavřely od pondělí 2. listopadu. Zatím zůstávaly spolu s mateřskými jediné otevřené. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na tiskové konferenci řekl, že uzavření speciálních škol bránit nebude.

Plaga na Twitteru zveřejnil návrh k dočasnému uzavření speciálních škol a poděkoval všem, kteří se na jejich fungování podílejí. V pátek by se jeho návrhem měla zabývat vláda. V Česku jsou kvůli zhoršení vývoje epidemie nemoci COVID-19 od 14. října uzavřeny téměř všechny školy a vyučuje se na dálku.

Otevřeny jsou zatím kromě mateřských a speciálních škol jen některé školy vyčleněné pro péči o děti zdravotníků, pracovníků sociálních služeb nebo třeba policistů a hasičů.

Nový ministr Blatný v pátek na tiskové konferenci uvedl, že uzavření speciálních škol bránit nebude. „Je asi předčasné hovořit o tom, co bude pan ministr školství předkládat na jednání vlády. Obecně v případě, že bude požadovat uzavření speciálních škol, tak já ze svého pohledu mu v tom bránit nebudu,“ sdělil Blatný.

V pondělí 2. listopadu se měly původně naopak otevřít školy, které byly uzavřeny 14. října. Když se epidemická situace nezlepšovala, mluvili členové vlády o tom, že by se v pondělí do škol vrátili jen žáci prvního stupně základních škol, nebo aspoň děti z prvních a druhých tříd.

Ani to ale nakonec nebude možné. Podle informací z úterý vláda v pátek představí scénář návratu žáků a studentů do škol na základě dalších dat o vývoji koronavirové epidemie.

Tagy: