Flegr: Školy se v nejlepším případě otevřou v dubnu, vyučovat by se mělo přes prázdniny

Jaroslav Flegr

Kvůli pandemii koronaviru by se školy mohly otevřít nejdříve v dubnu, a to pouze pokud budeme mít veliké štěstí. CNN Prima NEWS to řekl evoluční biolog a vysokoškolský pedagog Jaroslav Flegr s tím, že bude velmi záležet na jarním počasí. Promluvit by toho mohla také vakcína proti nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje.

Podle Flegra bude v rozvolňování opatření a případném návratu dětí do lavic rozhodovat především počasí. Čím dříve vystoupají teploty, tím dříve se podle něj budou moci školy otevřít. „Když budeme mít velké štěstí na počasí, tak školy možná otevřeme v dubnu,“ sdělil Flegr CNN Prima NEWS. Předtím pro web TN.cz uvedl, že budou školy zavřené do června, to prý ale nezapočítal právě vliv počasí.

Evoluční biolog následně dodal, že by se vyučování mohlo vést i přes letní měsíce, kdy obvykle probíhají prázdniny. Naopak otevření škol například v březnu je podle něj ještě riskantní.

Pokud dojde na nejoptimističtější scénář, tak by se dle něj měly nejprve znovuotevřít třídy na prvním stupni. Otevření středních a vysokých škol nepovažuje Flegr za bezprostředně nutné. Vším by ovšem mohla ještě zamíchat vakcína. „Pokud by byla již na jaře v rozumném množství, tak by ji mohly dostat učitelky a první stupeň by se mohl otevřít dřív,“ řekl parazitolog pro CNN Prima NEWS s tím, že ve stejnou dobu by mohlo dojít i na druhý stupeň.

Na příští školní rok 2021/2022 Flegr předvídá, že by ještě v září mohla prezenční výuka probíhat a stejně tak i v říjnu, pokud nebude příliš chladné počasí. Vysokoškolský pedagog zároveň doplnil, že i zde může výrazně pomoci vakcína. „Klidně je možné, že do té doby budeme mít proočkované takové množství populace, že toho budeme moci otevřít více,“ doplnil.

Školy by se měly otevřít aspoň pro vybrané ročníky, říká šéf odborů

Předseda Českomoravských odborů pracovníků školství František Dobšík naopak doufá, že se školy otevřou dříve. „Doufám, že to nebude trvat déle než do Vánoc,“ řekl Dobšík pro CNN Prima NEWS.

Při znovuotevření škol by se pak nemělo podle něj postupovat plošně. Velmi totiž záleží, zda se jedná o školu na vesnici, či o velkou městskou školu, řekl Dobšík. Zároveň by pro některé ročníky znovuotevření škol uvítal. „Univerzální řešení asi není, ale nějak by se to dalo umožnit,“ sdělil redakci Dobšík a zmínil, že školy například nedostaly možnost řádně vyzkoušet střídavý provoz výuky, kdy do škol chodí žáci jedné skupiny, zatímco druhá je po celý týden doma. V dalším týdnu pak má dojít k jejich prohození.

Školy by se podle Dobšíka měly otevřít zejména pro první a druhý ročník, ale také pro poslední ročníky základních škol z důvodu výběru střední školy a pro žáky středních škol, kteří mají v daném školním roce maturovat. Měli by fungovat alespoň v částečném prezenčním režimu, než být stále doma. „To by určitě nějaké škody na úrovni jejich vzdělávání zanechalo,“ doplnil Dobšík pro CNN Prima NEWS.

Nový ministr chce o znovuotevření škol jednat s Plagou

Vláda původně avizovala, že se školy otevřou 2. listopadu. Vzhledem k aktuální kritické situaci však od tohoto plánu vládní představitelé upustili. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v úterý na Twitteru uvedl, že školy zůstanou určitě zavřené ještě několik týdnů.

Nově jmenovaný ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) však chce o opětovném otevření škol co nejdříve jednat s šéfem resortu školství Robertem Plagou (za ANO). „Je potřeba na základě dat, která máme, zjistit, jestli to (uzavření škol) má zůstat, nebo se to má změnit,“ sdělil ve čtvrtek na tiskové konferenci Blatný.

Není jasné, zda ministr vydá konečné stanovisko už v pátek, kdy má vláda znovu jednat.

Tagy: