Platy ve veřejné sféře příští rok plošně nestoupnou, zmrazí se státním úředníkům

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka

Tisková konference po jednání vlády

Vláda schválila návrh ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) na zmrazení platů státních úředníků. Konkrétně se to má týkat například úředníků finanční správy nebo úřadu práce. Naopak dojde ke zvýšení platů například hasičů a vojáků, vyplývá to z informací ČTK. Vláda by měla změnu představit odpolední tiskové konferenci.

Růst platů ve veřejné sféře navrhuje ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) o konkrétní částku 700 korun, nebo procentuálně až o šest procent. Úřad nenavrhuje plošné zvýšení. Pracovníkům v sociálních službách, vojákům, hasičům a policistům stoupnou platy o 700 korun.

Zdravotnickým pracovníkům by měly platy vzrůst o 700 korun s platovými tarify stanovenými pro druhou až sedmou platovou třídu a o šest procent pro osmou až 15. platovou třídu. Lékaři by si měli přilepšit o šest procent a učitelé o dvě procenta. Státním úředníkům by se pak platy podle návrhu neměly valorizovat, zůstanou tedy na úrovni letošního roku. Vyplývá to z návrhu pro středeční jednání vlády. ČTK uvedla, že vláda tento návrh schválila.

Minulá vláda počátkem listopadu rozhodla, že pracovníci státu a veřejných služeb dostanou od ledna přidáno 1 400 korun. Platy pedagogů měly stoupnout o tři procenta. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) dal už dříve najevo, že s tím nesouhlasí, podle něho by zvýšení platů nemělo být plošné. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v úterý uvedl, že k hledání úspor v rozpočtu můžou pomoci právě změny v navyšování platů.

„Změna (snížení) valorizace části platových tarifů je navržena z důvodu neschválení návrhu státního rozpočtu na rok 2022 Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR, a tedy skutečnosti, že stát bude po určitou dobu hospodařit v rozpočtovém provizoriu. Zároveň je očekáván spíše nepříznivý ekonomický vývoj, a to včetně příjmové stránky státního rozpočtu,“ uvádí materiál.

Ministerstvo práce v podkladech pro bývalou vládu a její listopadové rozhodnutí uvedlo, že by přidání stálo státní rozpočet 9,79 miliardy korun a rozpočty krajů a obcí 3,83 miliardy Kč. Z veřejného zdravotního pojištění by bylo potřeba 2,37 miliardy korun. Dohromady by tak šlo téměř o 16 miliard korun.

Tagy: