Sledujte ZÁZNAM: Vláda zpřísní opatření a pomůže s růstem cen energií. Co schválila?

Vláda

Tisková konference po jednání vlády

O pomoci lidem postiženým prudkým růstem cen energií ve středu jedná vláda Petra Fialy (ODS). Měla by veřejnosti představit řešení, na kterém se v úterý dohodli předsedové koaličních stran. Kromě toho má vláda schválit i úpravu protiepidemických opatření, jednat bude například o povinném testování zaměstnanců bez třetí dávky očkování. Tiskovou konferenci po jednání kabinetu sledujte na stanici CNN Prima NEWS nebo živě v tomto článku. Začít by měla ve 13:30.

Vláda by měla projednat protiepidemická opatření připravená ministerstvem zdravotnictví. Už před vánočními svátky Vlastimil Válek (TOP 09) avizoval, že by před koncem roku měla být dostupná data z Velké Británie a Dánska ohledně dopadů nákazy omikronem na nemocnice. Podle nich chce předložit variantní možnosti opatření.

Podle informací CNN Prima NEWS by mělo jít například o povinné testování zaměstnanců, kteří nemají třetí dávku očkování. Podle prezidenta Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů (KZPS) Jana Wiesnera by toto opatření mělo platit od 10. ledna.

„Testování by mělo být dvakrát týdně,“ nastínil Wiesner. Podle něj je téměř jisté, že vláda tento nový režim testování schválí. „Samozřejmě s tím musíme souhlasit, protože taky chceme, aby se nemoc nešířila,“ podotkl prezident KZPS.

Izolace i opatření ve školách

Probírat by vláda ve středu se ve středu mohla také úpravu karantén a izolací v souvislosti s šířením omikronu. Například v USA odborníci doporučují zkrátit izolaci na pět dní z dosavadních deseti, protože lidé jsou nejvíce infekční po nakažení. V Česku se kvůli deltě izolace prodloužila z deseti na 14 dní, což stále platí.

Diskutovat by se mělo také o dalších opatřeních pro školy nebo o využívání PCR testů. Ministři školství a zdravotnictví mluvili již dříve o takzvané metodě test-to-stay. Ve třídě, kde se objeví pozitivní žák, nenastupují děti do karantény, ale testují se dál antigenními testy každý den. I nákup antigenních samotestů by měl být bodem jednání. Ministerstvo školství navrhuje, že se jich pořídí 14 milionů.

Pomoc s růstem cen energií

Vláda chce představit soubor opatření na pomoc lidem postiženým výrazným růstem cen energií. Přislíbil to v úterý večer premiér Fiala, jak uvedl na sociálních sítích. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že vládní koalice pracuje na novelizaci zákona o státní sociální podpoře. Kabinet navrhuje vyšší příspěvek na bydlení a chystá novelu. Využít by se měla i okamžitá pomoc.

Kabinet by měl ve středu rozhodnout také o tom, jak se budou v příštím roce vyvíjet platy ve veřejné sféře. Podle návrhu pro středeční jednání je ministerstvo práce a sociálních věcí pro růst platů ve veřejné sféře o konkrétní částku 700 korun, nebo procentuálně až o 6 procent. Úřad nenavrhuje plošné zvýšení. Platy by měly stoupnout například pracovníkům v sociálních službách, ozbrojeným složkám, tedy policistům a vojákům, pracovníkům ve zdravotnictví nebo učitelům.

Minulá vláda počátkem listopadu rozhodla, že pracovníci státu a veřejných služeb dostanou od ledna přidáno 1 400 korun. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) dal už dříve najevo, že s tím nesouhlasí, podle něho by zvýšení platů nemělo být plošné.

Šéf resortu práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v úterý uvedl, že k hledání úspor v rozpočtu můžou pomoci právě změny v navyšování platů. „Případná změna parametrů může být jednou z cest, jak dokázat snižovat deficit státního rozpočtu a už ho nezvyšovat,“ řekl.

Jurečka by navíc měl vládě navrhnout pozastavení programu Antivirus, konkrétně příspěvku B, a to od 1. ledna. Kabinet by se podle něj měl zaměřit na analýzu nastavení programu a posoudit jeho efektivitu. Zhodnotit má především to, zda současný rozsah protiepidemických opatření odpovídá výši finančních prostředků, které mohou zaměstnavatelé z Antiviru B čerpat. Vyplývá to z vládních materiálů. Vyplácení příspěvku B z programu Antivirus obnovil předchozí kabinet, firmy ho mohou pobírat za období od 1. listopadu.

Tiskovou konferenci po jednání vlády sledujte na CNN Prima NEWS nebo živě v tomto článku. Plánovaná je na 13:30, čas se ale může změnit s ohledem na průběh jednání.

Tagy: