Češi na olympiádě: Seemanová kvůli hrám obětovala čas s rodinou, chce aspoň semifinále

Českou plavkyni Barboru Seemanovou čeká v jejích 21 letech již druhá olympiáda. Po brazilském Riu, kde byla v roce 2016 nejmladší členkou české výpravy, vyhlíží závody na letošních hrách v Tokiu. Její příprava na olympiádu šla na úkor času, který by jinak strávila s rodinou. Talentovaná plavkyně doufá, že se dostane aspoň do semifinále některé z disciplín, které ji čekají.

Barbora Seemanová (21 let), plavání

  • Disciplína: Plavání na volný způsob
  • Datum a místo narození: 1. dubna 2000, Praha
  • Výška a váha: 175 cm, 60 kg
  • Stav: svobodná
  • Klub: SK Motorlet Praha
  • Trenér: Petra Škábová

Jedním z největších talentů, kteří reprezentují Česko na olympiádě v Tokiu, je půvabná plavkyně Barbora Seemanová. Ve svých 21 letech si zažije už druhý olympijský start. Před pěti lety v brazilském Riu de Janeiru byla nejmladším členem výpravy.

Seemanová se před hrami rozpovídala v rozhovoru organizovaném Toyotou. Patří totiž mezi ambasadorky automobilové značky v Česku. „Příprava trvala v podstatě necelých pět let. Tím, že se o rok posunula, jsme získali rok navíc. Bylo to hodně intenzivní, sportovci měli kvůli situaci ve světě problém s tím, kde trénovat,“ řekla plavkyně.

Ta prodloužené přípravě obětovala čas, který by jinak strávila se svojí rodinou. „Kvůli tomu, abychom mohli trénovat, jsme museli vyjet do zahraničí, takže jsem v Česku moc nepobyla, což mě hodně mrzelo,“ vysvětlila Seemanová s tím, že sportu na vrcholové úrovni musíte něco obětovat.

V Tokiu by měla závodit ve volném způsobu hned v několika disciplínách. Čekají ji klání na 50, 100 či 200 metrů. Kromě toho je také součástí čtyřčlenné štafety na 100 metrů volně. „Cíl je dostat se co nejdál. To znamená vybojovat postup do semifinále, a kdyby se mi podařilo dostat do finále, byla bych úplně nadšená. A také překonat nějaká svá maxima,“ zmínila své cíle Seemanová.

Talentovaná sportovkyně, která byla na poslední olympiádě v Riu v roce 2016 ve svých 16 letech nejmladší členkou české výpravy, si zároveň uvědomuje, že se ona i další sportovci budou muset obejít bez podpory fanoušků na místě. „Největší rozdíl je určitě v tom, že bude bez diváků. To napadne asi každého, když se řekne Tokio 2021,“ řekla plavkyně. Sportovní výkony to však podle ní příliš neovlivní. „Atmosféra se vytvoří během závodů samovolně a budeme se podporovat navzájem.“

První závod čeká Seemanovou již v sobotu ve 14:15 SEČ, kdy budou rozplavby zmiňované plavecké štafety. V individuálním závodě se poprvé představí v pondělí ve 12:00 SEČ, kdy zahájí plavání na 200 metrů volným způsobem.

Tagy:
Japonsko Tokio plavání olympijské hry sport Letní olympijské hry v Tokiu 2021 Barbora Seemanová