Praštil mě poslanec Volný, dostal jsem do oka, hlásí po bitce ve Sněmovně Ratiborský

Volný si údajně při rvačce pochroumal záda

Čtvrteční bitku poslanců ve Sněmovně bude řešit mandátový a imunitní výbor. Jeden ze zákonodárců ještě večer vyhledal lékařskou pomoc kvůli ráně do oka. Nezařazený poslanec Lubomír Volný, který mu ji uštědřil, se v pátek před kamerou televize CNN Prima NEWS bránil, že prý pouze reguloval svůj pád. Sám se cítí napadený.

„Dostal jsem lehce do oka. Praštil mě pan poslanec Volný, ale nic vážného se nestalo,“ popsal čtvrteční incident poslanec Michal Ratiborský (ANO).

Zato Volný má na konflikt jiný názor. „Tento pan poslanec (Ratiborský) mě k sobě natáhl za klopu saka a já jsem se o něj musel zastavit, protože bych jinak upadl. V průběhu tohoto pohybu mi pohnul s mou páteří,“ okomentoval Volný. „Nemyslím si, že by se mohl zranit,“ dodal Ratiborský.

Televize CNN Prima NEWS se na poslance Volného obrátila s tím, jestli toho, co se stalo, lituje. V odpovědi obvinil další poslance. „Já lituji toho, že jsem byl fyzicky napaden poslanci sociální demokracie. Svoji vinu nepřipouštím, protože jsem byl zbaven slova, když jsem se vyjadřoval k věci,“ hájil se Volný.

Napadený poslanec Ratiborský se rozhodl, že nebude na svého kolegu Volného podávat trestní oznámení. Stejně to vidí i poslanci Jan Chvojka a Ondřej Veselý (oba ČSSD), kteří se potyčky také zúčastnili. Předsedající Tomáš Hanzel (ČSSD) zase řekl, že si za svým postupem stojí a vypnutí mikrofonu podle něj bylo správné.

„Už v prvním vystoupení pan Volný překročil desetiminutový limit, čili jestliže mluvil více než dvacet minut, už mu nemělo být uděleno slovo vůbec,“ okomentoval situaci místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip (KSČM).

Potyčku bude v úterý řešit mandátový a imunitní výbor. Poslanci chtějí vyslechnout zasahující kolegy, šéfa ochranky a nakonec i Volného. Poté budou rozhodovat o trestu.

„Buď za to bude disciplinární pokuta až do výše jednoho platu, nebo omluva,“ uvedl předseda mandátového a imunitního výboru Stanislav Grospič (KSČM).

„Vůbec si nedělám ambice, že bychom pana poslance nějak napravili nebo vychovali. Platí, že když je někdo blbec, tak blbcem zůstane,“ dodal člen mandátového a imunitního výboru Marek Výborný (KDU-ČSL).

Žádnou ostudu Česko nemá, míní Volný

Trest od mandátového a imunitního výboru Volný podle svých slov nepřijme. „Je mi jasné, že jeho členové jsou už dnes předpojatí a nejsou schopni objektivního zhodnocení situace. Já se odvolám k celé Sněmovně,“ řekl.

Volného v pátek ve Sněmovně kritizovali dlouholetí poslanci i mladí kolegové. „Je fascinující, co je někdo schopný udělat, aby se dostal do televize,“ zhodnotil čtvrteční výstup Mikuláš Ferjenčík (Piráti). „Teď se blázen extremista dostane mezi poslance,“ uvedl zase Vlastimil Válek (TOP 09).

Čtvrteční záběry z Poslanecké sněmovny neunikly ani pozornosti světových médií. O bitce několika poslanců informovala mimo jiné německá tisková agentura DPA i rakouská APA. Incident zaznamenala také přední slovenská média. „Já si nemyslím, že by Česká republika měla nějakou celosvětovou ostudu,“ mínil Volný.

Volný se brání tím, že ho prý Hanzl vyzval, aby k němu přišel. „Pan předsedající tu schůzi nezvládl. Stačilo říct, že tam nemám chodit, a já bych tam nešel,“ řekl.

Volný byl v pátek ve Sněmovně opět bez roušky. „Čím více roušek, tím více covidu, a čím více lockdownů, tím více covidu,“ dodal poslanec. Na celé video čtvrtečního incidentu se podívejte níže.

Tagy: