Záněty kloubů i plicní embolie. Lékařka podezírá z problémů dětí vakcínu proti covidu

 Očkování dětí proti covidu

Stovky milionů korun žádají po ministerstvu zdravotnictví lidé, kteří měli po očkování proti covidu zdravotní problémy. Většinou jde o dospělé, nicméně potíže po vakcinaci se nevyhýbají ani dětem, jak potvrzuje pediatrička z Teplicka. I mezi nimi jsou případy, kdy museli být pacienti hospitalizováni – se záněty kloubů nebo i plicní embolií.

Monika Kosohorská se minulý rok rozhodla naočkovat obě dcery vakcínou od firmy Pfizer. Mladší – patnáctiletá – krátce po první dávce začala trpět bolestmi kloubů. Rodiče nenapadlo, že by to mohlo mít souvislost s očkováním a dceru poslali i na druhou dávku.

„Po druhém očkování začala mít velké problémy, bolesti. Pak se dostala na dětskou kliniku. Tam zjistili, že má záněty ve velkých kloubech,“ popsala Kasohorská.

Žádosti kvůli újmě na zdraví

V plzeňské fakultní nemocnici byla dívka hospitalizovaná dva týdny a i teď, po téměř půl roce, má zdravotní problémy. „V současné době ji občas pobolívají ramena,“ dodala matka.

Vážné následky po očkování u dětí zaznamenala pediatrička Jana Králová, která má svou praxi na Teplicku. „Nejzávažnější komplikací, kterou u svých pacientů mám, je plicní embolie u 17leté dívky, která skončila hospitalizací. Ze svého okolí i u dospělých vím, že dochází k nežádoucím účinkům. Očkuje se vakcínou, která byla vyrobena na původní virus. Nyní už ten virus několikrát zmutoval,“ vysvětlila Králová.

Na ministerstvo zdravotnictví se už obrátily desítky lidí, kteří požadují náhradu újmy, způsobené vakcinací proti covidu. Zatím žádné žádosti resort nevyhověl. „K dnešnímu dni evidujeme 56 žádostí, 14 z nich nebylo vyhověno, ostatní se posuzují. Asi šest žadatelů žádá 100 milionů, další žádají desetimiliony. Zatím se nepodařilo prokázat souvislost mezi očkováním a těžkou újmou,“ uvedl mluvčí resortu Ondřej Jakob.

Tagy: