Tři lidé zemřeli pod lavinou u střediska Zermatt. Valící se masu sněhu zachycuje video

Pád laviny (Ilustrační foto)

Pád laviny ve švýcarském Zermattu

Po pondělním pádu rozsáhlé laviny ve švýcarském středisku Zermatt zemřeli tři lidé. Podrobnosti o nich nejsou k dispozici. Jeden člověk byl zpod sněhu vyproštěn živý, uvedla podle agentury DPA policie v kantonu Valais. Pátrání bylo s nastalou tmou pozastaveno, o jeho obnovení se rozhodne v úterý ráno.

Lavina se uvolnila poblíž vlakové stanice Riffelberg, která je součástí lyžařského střediska Gornergrat. Do pátrací akce bylo s ohledem na velký rozsah laviny nasazeno množství policistů a záchranářů.

ČTĚTE TAKÉ: Hrozivé video lanovky v Itálii: Vichr se sedačkami mával desítky minut, lyžaři bojovali o život

Deník Blick zveřejnil videa zachycená lyžaři, na kterých je vidět lavina a oblaka zvířeného sněhu. Na jednom ze záběrů je slyšet hlas, který anglicky říká, že v místě pádu laviny na protějším svahu hory jsou čtyři lidé.

Policie původně oznámila, že se pohřešují tři osoby. Nevyloučila však, že lavinou mohli být strženi další lidé. Dosud neuvedla žádné informace k tomu, jaké byli zemřelí národnosti.

Lavina podle policie zasáhla oblast mimo sjezdovky, kterou vyhledávají zkušenější lyžaři kvůli hlubokému sněhu. S ohledem na velké množství nového sněhu a vítr dosahující síly vichřice v pondělí ráno švýcarský institut pro výzkum sněhu a lavin varoval před vysokým lavinovým nebezpečím.

Ve Švýcarsku během letošní zimy při dvanácti lavinových neštěstích přišlo o život 14 lidí. Zhruba před třemi týdny zahynulo u Zermattu šest skialpinistů. Záchranáři nalezli těla pěti z nich. Skupina se dostala do nesnází kvůli špatnému počasí, její členové umrzli při teplotách hluboko pod nulou.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Tragédie v Apeninách. Česká turistka zemřela při exkurzi v horách, zřítila se kvůli fotkám

Tagy: