Po Vondráčkovi policie nepustí k Zemanovi nikoho bez souhlasu lékařů. Vyžádala si to ÚVN

Miloš Zeman

Policie: Ochránci neumožní kontakt se Zemanem nikomu bez souhlasu lékaře

Ochránci neumožní přímý kontakt prezidenta Miloše Zemana s osobami, které předem neobdrží souhlas ošetřujícího lékaře s návštěvou. Na Twitteru to v pátek uvedla policie. Vyhoví tak požadavku Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v Praze, v níž je Zeman od neděle. Nemocnice policistům poděkovala za vstřícnost.

Mluvčí ÚVN Jitka Zinke ve čtvrtek uvedla, že prezidentův kancléř Vratislav Mynář přivedl předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) k Zemanovi na jednotku intenzivní péče nečekaně a bez vědomí ošetřujícího lékaře. K prezidentovi může vzhledem k jeho zdravotnímu stavu pouze vybraný úzký okruh jemu blízkých osob, mezi které Vondráček v době návštěvy nepatřil.

Nikdo ze zdravotnického personálu nebyl setkání přítomen. Nemocnice se také distancovala od Vondráčkových výroků o prezidentově zdravotním stavu.

ÚVN následně na Twitteru policistům poděkovala. „Děkujeme za vstřícnost Policie České republiky. Pan prezident je pacientem ÚVN a tímto opatřením jsou zajištěna standardní pravidla, která platí pro návštěvy u pacientů ÚVN,“ uvedla nemocnice.

Zeman říkal vtipy, byl pozitivně naladěný

Vondráček ve čtvrtek po setkání s prezidentem v ÚVN novinářům řekl, že Zeman je schopen vykonávat úřad hlavy státu a že podepsal rozhodnutí o svolání nové Sněmovny. „Měl jsem možnost si s panem prezidentem popovídat. Říkal vtipy, byl pozitivně naladěný. Samozřejmě je nemocný, takže leží na jednotce intenzivní péče,“ řekl šéf dolní komory, podle kterého šlo o příjemné a lidské setkání.

Hrad čelí dlouhodobé kritice kvůli informování o prezidentově zdravotním stavu. Na čtvrtečním brífinku na Hradě vystoupila prezidentova žena Ivana s dcerou Kateřinou. Podle manželky prezident podstupuje léčbu, která si vyžádá čas. Média požádala o trpělivost a potřebný čas, aby měl možnost nabrat sílu. Spekulace o zdravotním stavu označila za minimálně neetické. Novináři neměli možnost pokládat dotazy.

Na prezidentova kancléře se už dříve obrátil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Chce vědět, jaká je prognóza dalšího vývoje Zemanova zdraví. Podle některých politiků by se Parlament měl zabývat tím, zda prezidenta nezbaví pravomocí pro neschopnost zastávat úřad. Podle některých ústavních právníků by ale byl takový postup několik dní po začátku hospitalizace předčasný. Vystrčil ve čtvrtek večer napsal, že odpověď na žádost zatím nedostal.

Důvodem Zemanova převozu do nemocnice byly podle nedělního vyjádření Zavorala komplikace provázející chronické onemocnění. Přesnou diagnózu Zavoral médiím nesdělil, protože k tomu neměl pacientův souhlas.

Tagy: