Průchoďák, nebo habaďůra? Lidem se nechce věřit, že Zemana v nemocnici navštívil Vondráček

Radek Vondráček

Mynář přivedl Vondráčka k Zemanovi bez našeho souhlasu, ohradila se UVN

Opravdu předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) ve čtvrtek v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) navštívil prezidenta Miloše Zemana? Lidé jeho tvrzení na sociálních sítích zpochybňují. Upozorňují, že anesteziologicko-resuscitační oddělení (ARO) je hlídáno personálem nemocnice. ÚVN se navíc od návštěvy Vondráčka distancuje.

„Do té nemocnice se chodí jak do bordelu. Ležel jsem v Ostravě na jipce několik měsíců po operaci a nepustili ke mně ani rodinu,“ píše na Twitteru uživatel Karel Adámek.

Podle Štěpána Marečka možná Vondráček Zemana vůbec nenavštívil. „Mám takový pocit, že se ÚVN svým večerním prohlášením snažila mezi řádky sdělit, že Radek Vondráček u prezidenta vůbec nebyl a celý je to habaďúra. Nedokážu si představit, že by na ARO prošla návštěva, aniž by to lékaři nebo sestřičky postřehli,“ napsal na sociální síť.

Na podobnou zkušenost upozorňují i další lidé. „Na většině ARO a JIP funguje tzv. velín, tedy místo, kde je zázemí pro personál, pomůcky, monitory a tak dále. Je třeba mít pacienta stále pod dozorem. Nedovedu si představit, že tam nikdo není nebo že je tam pouze jedna sestra. To prostě nelze,“ upozorňuje uživatel pod profilem Betyna.

„Představte si, že se vám ve vojenském zařízení dostane nepovolaná osoba na ARO, ještě k tomu k prezidentovi,“ zdůrazňuje další uživatel Twitteru. „Skoro to vypadá na průchoďák, ne na specializované pracoviště,“ podotýká jiný profil.

ÚVN se od návštěvy distancuje

Reagují tak na informaci, že kancléř Vratislav Mynář ve čtvrtek přivedl Vondráčka k prezidentovi Zemanovi bez vědomí ošetřujícího lékaře na JIP. Podle ÚVN u toho nikdo z personálu nebyl přítomen.

„Ústřední vojenská nemocnice potvrzuje, že nečekaně a bez vědomí ošetřujícího lékaře přivedl kancléř Vratislav Mynář k prezidentu ČR na jednotku intenzivní péče předsedu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky pana Radka Vondráčka,“ sdělila ÚVN ve své tiskové zprávě.

Podle vyjádření nemocnice Zemana navštěvuje pouze úzký okruh jeho blízkých, mezi které Vondráček nepatřil. „Tento neoprávněný vstup eviduje ÚVN jako tzv. nežádoucí událost, která bude prověřena v rámci interního šetření nemocnice. ÚVN rovněž nemůže potvrdit v médiích prezentovaný průběh a obsah setkání, neboť mu nebyl přítomen nikdo ze zdravotnického personálu ÚVN. ÚVN se rovněž distancuje od výroků pana předsedy Radka Vondráčka, týkajících se zdravotního stavu pana prezidenta, informace o zdravotním stavu pana prezidenta byly poskytnuty výhradně jeho nejbližším,“ pokračovala nemocnice ve svém prohlášení.

O tom, že Vondráček Zemana navštívil, údajně nevěděl ani premiér Andrej Babiš. „Vůbec nevím, co tam dělal,“ řekl Babiš Radiožurnálu.

Vondráček měl navštívit prezidenta po poledni. Zeman je podle něj schopen vykonávat úřad hlavy státu, samotná hospitalizace není podle něj důvodem pro převod prezidentových pravomocí. „Můžu potvrdit, že pan prezident je schopen vykonávat svůj úřad a zajímá se o dění,“ uvedl Vondráček.

Vondráček: Zeman říkal vtipy, byl pozitivně naladěný

Zeman podle Vondráčka v nemocnici podepsal rozhodnutí, kterým svolal stálé zasedání nové Sněmovny na pondělí 8. listopadu. Dokument Vondráčkovi osobně předal. „Měl jsem možnost si s panem prezidentem popovídat. Říkal vtipy, byl pozitivně naladěný. Samozřejmě je nemocný, takže leží na jednotce intenzivní péče,“ řekl Vondráček, podle kterého šlo o příjemné a lidské setkání.

Podle zkušeností veřejnosti s ARO to celé vyvolává velké pochybnosti. „ÚVN veřejnosti sděluje, že nikdo z personálu JIP nemohl být u rozhovoru a podpisu. Pravděpodobně nebyli připuštění ochrankou a nerozhodovali o přítomnosti Vondráčka. O tom to je. Dva šmejdi tam něco kutí, ochranka stojí zády a lékaři mimo,“ píše na Twitteru Petr Havelka.

Ničí nemocnici pověst

„Ještě je tu možnost, že tam soudruh Vondráček vůbec nebyl. A to je ta horší varianta příběhu (se vším, co by to znamenalo), než kdyby se vplížil na ARO,“ podotýká Pavel Janda. CNN Prima NEWS oslovila nemocnici s dotazem, zda může potvrdit, že Vondráček ÚVN opravdu navštívil. Její mluvčí Jitka Zinke zatím neodpověděla.

Podle politika Miroslava Kalouska (TOP 09) je pro ÚVN charakteristická mimořádná profesionalita, etika, empatie a diskrétnost jejího personálu. „Chápu zoufalství jejího vedení, když lidé jako Mynář, Ovčáček a Vondráček ničí té nemocnici zaslouženě vybudovanou pověst. Ani Miloš Zeman by s tím nesouhlasil, kdyby mohl,“ upozornil na Twitteru.

Místopředseda KDU-ČSL Ondřej Benešík zase upozorňuje, že s vítězem voleb do Sněmovny se Zeman kvůli zdravotnímu stavu sejít nechce. „Prezident si povídá s kdekým. Třeba s Radkem Vondráčkem. Proč si nepopovídá s Petrem Fialou?“ nechápe.

Hrad čelí dlouhodobé kritice kvůli informování o prezidentově zdravotním stavu. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na čtvrteční odpoledne ohlásil na Hradě brífink, na kterém vystoupila prezidentova žena Ivana s dcerou Kateřinou. Podle manželky Ivany prezident podstupuje léčbu, která si žádá čas.

Důvodem Zemanova převozu do nemocnice byly podle nedělního vyjádření ošetřujícího lékaře a šéfa ÚVN Miroslava Zavorala komplikace provázející chronické onemocnění. Přesnou diagnózu Zavoral médiím nesdělil, protože k tomu neměl pacientův souhlas.

Tagy: