Fenka na Valašsku vyhrabala středověký poklad. Cenný nález poputuje do muzea

Odborníci z Muzea regionu Valašsko nyní zkoumají jeden z nejcennějších archeologických nálezů v historii regionu. Jedná se o hliněný hrneček plný stříbrných pražských grošů ze 14. století, který se našel během procházky v obci Ústí. Poklad se podařilo najít bystré fence Máše. Její nález si bude moci prohlédnout i veřejnost.

Poklad se našel už v srpnu. „Při procházce ho vyhrabala naše fenka Máša, byl jen pár centimetrů pod zemí. Šlo o malou hliněnou nádobku, ze které vyčuhovaly mince. Hned bylo jasné, že půjde o nějaký starý poklad. Vytáhli jsme ho ven a nahlásili,“ uvedl jeden z nálezců, kteří si přáli zůstat v anonymitě.

Pražské groše na CT

Ze základní prohlídky vyplynulo, že ony vyčnívající mince jsou pražské groše z druhé poloviny 14. století. Než mohlo dojít k vyjmutí obsahu hrnečku, musel nález putovat i na CT do valašskomeziříčské nemocnice. „Potřebovali jsme vědět, co se skrývá pod horní vrstvou mincí, abychom mohli zvolit nejvhodnější a hlavně nejšetrnější způsob, jak vybrat obsah hrníčku,“ vysvětlil ředitel Muzea regionu Valašsko Tomáš Vitásek.

Snímky z CT ukázaly radostnou zprávu – nádobka je plná mincí. Rozebírání pokladu proběhlo minulou středu. Konzervátor muzea z nádobky postupně vyjmul 374 mincí a slepenec nejspíše tří mincí, který prozatím nešel rozdělit. Podle muzea šlo ve všech případech o stříbrné pražské groše různé ražby. Část z nich byla ukryta ve zbytcích plátěného měšce. „Chtěl bych poděkovat poctivým nálezcům za to, že poklad odevzdali. Svým přístupem pomohou odhalit další kus historie regionu a také umožní, aby si tyto krásné mince mohla prohlédnout i veřejnost,“ uvedl archeolog Muzea regionu Valašsko Samuel Španihel.

Podrobnější rozbor

„Nález nyní projde dalším podrobnějším rozborem, který pomůže určit přesnější stáří i cenu nalezených mincí. Pečlivě prozkoumán bude i další obsah nádobky, zda se v něm nenachází ještě další zbytky tkaniny, rostlin a jiného materiálu. Složení keramického hrníčku a dalších fragmentů určí archeometrická analýza,“ sdělila radní pro školství a kulturu Zlínského kraje Zuzana Fišerová.

Získané informace pomohou určit přibližný letopočet, kdy byl poklad uložen do země, ale možná i roční období, rostlinný pokryv oblasti a případně region, odkud pocházel hrníček. „Ve finále pak budeme schopni poskládat komplexní historický obraz spojený s tímto neobvyklým a vzácným objevem,“ doplnil Španihel.

Tagy: