Pekarová vytočila politiky. Demonstraci na Václaváku označila za Dny Varšavské smlouvy

Markéta Adamová Pekarové v Partii 17. září 2023

Pekarová vysvětlila svůj výrok o demonstraci

Sobotní protivládní demonstraci v Praze označila na sociálních sítích předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) za Dny Varšavské smlouvy. Svými slovy naštvala opoziční politiky. V Partii Terezie Tománkové šéfka Sněmovny vysvětlovala své přirovnání.

Podle Markéty Pekarové Adamové na demonstraci lidé mluvili o tom, že bychom měli vystoupit z Evropské unie. „Tedy se ochudit, oslabit Českou republiku a jejich občany, že bychom měli vystoupit z NATO, tedy vrhnout se všanc všem nepřátelům, oslabit svoji bezpečnost. To si myslím, že je potřeba také říkat, za co tam ti lidé plédují, ať už na pódiu, nebo čemu tleskají ti lidé pod pódiem,“ zmínila.

S jejím vyjádřením ale nesouhlasí řada politiků. Místopředseda SPD Radim Fiala na její slova reagoval přímo ve vysílání a nazval to „úplnou arogancí moci“. Dodal, že demonstrace nemá nic společného s Ruskem či Varšavskou smlouvou. Lidé podle jeho slov pouze přišli vyjádřit svůj názor, že současná vláda nefunguje dobře.

Příspěvek na sociální síti X okomentoval i jeden z řečníků na demonstracích hnutí PRO Ondřej Dostál. „Ano, určitě. Byla tam spousta Poláků a hromada lidí co se přišli podívat na tanky a letadýlka, čemuž velmi rozumím. Pak ještě všichni tři zbylí voliči TOP 09, kteří určitě něco drtivě ukázali, ale co, to je vidět ve statistice nejméně oblíbených političek,“ reagoval na Pekarové srovnání počtu účastníků demonstrace a návštěvníků Dnů NATO.

ČTĚTE TAKÉ: Putin je jako Hitler, Rusové si ho tak vychovali, řekl Zelenskyj. Varoval před třetí světovou

Kritikou vůči předsedkyni Sněmovny nešetřila ani komunistická europoslankyně Kateřina Konečná: „Toto vypovídá o tom, na čí straně česká společnost stojí…a ne lidé, kteří se s dětmi přišli podívat na letadýlka a obrněná vozidla, vy Varšavská smlouvo,“ a dodala tabulku týkající se důvěry lidí vůči vládě.

Na tom, že demonstrace je právem občanů, se shodl i Jan Farský (STAN) či poslankyně ODS Eva Decroix. „Zaregistrovala jsem, že vlastně celá demonstrace byla svolaná panem Rajchlem, takže já vnímám demonstraci jako vyjádření nějakého politického názoru ze strany svolavatelů,“ řekla poslankyně.

Poslanec hnutí ANO Patrik Nacher upozornil na to, jakými negativními přízvisky jsou demonstranti označováni: „Já jsem nezaznamenal v zásadě jedinou demonstraci, kde by účastníci, nejenom svolavatelé, ale účastníci nezískali nějaké nálepky. Vy jste to tady řekla: dezoláti, proruští trollové, pak se zkoumalo, kolik mají zubů,“ postěžoval si.

SLEDUJTE TAKÉ: Celý díl Partie, ve kterém Markéta Pekarová Adamová diskutovala s Radimem Fialou ohledně konsolidačního balíčku či vztahu s Čínou

Tagy: