Česko sužují vydatné deště. Hasiči mají desítky zásahů, platí varování před povodněmi

Vlivem přívalového deště došlo k zaplavení ulice v Kladně, v nejhlubších místech dosahovala voda 1,5 metru (31. května 2024).

Počasí (1. 6. 2024 08:21)

V Tuchorazi na okraji Kladna voda zaplavila sklepy a několik automobilů. V Praze poškodil pád vyvráceného stromu zaparkovaná auta. Česko už od pátku sužují vydatné deště, například středočeští hasiči vyjížděli ke třem desítkám případů. O víkendu má déšť pokračovat. V platnosti je kvůli tomu výstraha Českého hydrometeorologického ústavu. Kvůli vysokému nasycení půdy hrozí povodně.

Od pátečních 15:00 do sobotních 6:00 zasahovali středočeští hasiči u 29 mimořádných událostí v souvislosti s počasím. „Nejvíce zasaženým okresem bylo Kladno, dále Beroun a Praha-západ. Nejvíce jsme vyjížděli na čerpání vody, popadané stromy a jiná nebezpečí,“ uvedli v sobotu ráno na síti X. V deseti případech čerpali vodu, v osmi případech odstraňovali popadané stromy a sedmkrát vyjížděli k jiným nebezpečným událostem. V kladenské části Tuchoraz například odčerpávali vodu z obří laguny, která vznikla důsledkem přívalových dešťů. Odčerpávání velkokapacitním čerpadlem zabralo několik hodin.

Vydatné deště budou pokračovat i o víkendu. Vyšší úhrn srážek se očekává zejména na severozápadě Čech. Meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) kvůli tomu vydali výstrahu, která platí až do nedělní půlnoci. „Očekávají se vydatné srážky s úhrny 30 až 60 mm, lokálně až 80 mm,“ uvedli.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Silné bouře udeřily v Česku. Lijáky bičovaly Olomoucko, u Hranic voda zaplavila část D1

Desítky výjezdů zaměstnaly hasiče také v jižních Čechách a v Olomouckém kraji. V Praze silný déšť v kombinaci s větrem zapříčinil pád stromu na zaparkovaná auta v centru města. Podle mluvčího pražských hasičů Martina Kavky ale v Praze zatím hasiči tolik práce neměli. „Co se týká Prahy, máme málo případů. Měli jsme zatopenou komunikaci a sklep, na Žižkově spadl podmáčený strom,“ popsal Kavka situaci pro CNN Prima NEWS.

Vzhledem k vysokému nasycení půdy a velmi vydatným srážkám se očekávají také vzestupy hladin toků. Pro Plzeňsko platil dokonce nejvyšší stupeň varování. „Voda může zaplavovat níže položené obydlené oblasti, komunikace, může omezit lidskou činnost a působit škody v krajině a na majetku. Některé silnice a mosty mohou být uzavřeny,“ varují meteorologové. V sobotu před polednem ale zmírnili výstrahu ze třetího na druhý stupeň.

Například v Sušici začala Otava stoupat už v pátek kolem desáté hodiny večer. „V sobotu ráno už dosáhla prvního stupně povodňové aktivity a dál stoupá. Ještě intenzivněji se hladina zvyšuje na přítocích, tedy na Ostružné a Křemelné, kde platí druhý stupeň. Srážky zvyšují hladiny řek také v povodí Berounky. Radbuza v Plzni se už lehce vylila na náplavku a platí tam první stupeň povodňové aktivity, Úhlava hlásí dvojku,“ popsala v sobotu dopoledne reportérka CNN Prima NEWS Kateřina Hálová.

Podle meteorologů napršelo za posledních 24 hodin kolem Železné Rudy a Prášil na Klatovsku i kolem 70 mm srážek. „Za posledních 24 hodin pršelo na celém území ČR, nejvíce na Šumavě a v Pošumaví. Na Železnorudsku a Prášilsku to bylo i kolem 70 mm srážek, na což reagují zejména toky odvodňující Šumavu a Pošumaví. Právě zde a lokálně v Krušných horách je zároveň půda v největší míře na maximálním nasycení,“ uvedli meteorologové na síti X. V Hojsově Stráži spadlo 70,2 mm, v Prášilech 67 mm, na Špičáku 62,3 mm.

Aktuální situaci ohledně stupňů povodňové aktivity na jednotlivých místech Česka můžete sledovat zde.

V sobotu bude oblačno až zataženo, odpoledne se ojediněle vyskytnou i bouřky. Nejvyšší teploty dosáhnou 15 až 20 °C, na Moravě a ve Slezsku 19 až 23 °C. V neděli pak teploty vyšplhají na 20 až 24 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Podobné podmínky budou podle meteorologů panovat i na začátku týdne. I v pondělí se na většině území vyskytne déšť nebo přeháňky, v jihovýchodní polovině území místy i bouřky. Od severozápadu ale postupně ubyde oblačnosti i srážek. Nejvyšší teploty dosáhnou 18 až 22 °C.

V úterý by se přeháňky měly vyskytovat už jen místy. Obloha bude oblačná až polojasná, teploměr ukáže 18 až 22 °C.

Tagy: