Počet náměstků bude neomezený. Poslanci přehlasovali Zemanovo veto služebního zákona

Poslanecká sněmovna

Sněmovna přehlasovala služební zákon

Poslanecká sněmovna přehlasovala veto prezidenta Miloše Zemana u novely služebního zákona. Projednávání odmítnutého zákona provázely osobní urážky a také velmi silná kritika opozice. Vládní poslanci přesto veto přehlasovali pohodlnou většinou 103 hlasů. Proti bylo 78 zákonodárců.

Sněmovní opoziční poslanci kritizovali koaliční novelu služebního zákona. Výtky mířily zejména na zrušení počtu náměstků člena vlády. To kritizoval zejména místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO), podle kterého nastane tsunami novodobých politruků.

Předseda SPD Tomio Okamura mluvil o trafikách pro zástupce stran vládní koalice. Vládní poslanci naopak tvrdili, že počet náměstků bude daleko nižší než za poslední vlády Andreje Babiše.

Během projednávání se množily také osobní útoky. S těmi začal předseda SPD Tomio Okamura, který zaútočil na předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou. Šéf opozičního hnutí obvinil předsedkyni TOP 09 z toho, že se chová asociálně a posílá lidi kvůli vysokým zálohám na energie pro sociální dávky. Pekarová kontrovala slovy, že Okamura jen zasévá strach a že se chová tradičně teatrálně.

Zeman vyjádřil ve zdůvodnění veta pochyby o tom, nakolik je novela v souladu s požadavkem depolitizace a profesionalizace státní správy. Stejně jako v minulosti kritizoval úpravu politických náměstků. Benda uvedl, že s ohledem na dřívější Zemanovy postoje ke služebnímu zákonu jeho stanovisku rozumí. Šéf poslanců ODS ale trvá na tom, že profesionalizace a depolitizace má zůstat na úrovni vrchních ředitelů sekcí, zatímco náměstky si má přivádět nový ministr a s ním mají také odcházet.

Fialova vládní pětikoalice si chce udělat nové politické trafiky za veřejné stovky milionů korun ročně pro představitele jejich politických stran, prohlásil Okamura. Podle Havlíčka budou mít všichni „kamarádi, kamarádky, milenci, milenky“ ideální příležitost nastoupit na vysněné pozice ministerských náměstků. Problém je v tom, že symbolicky v době, kdy koalice říká, že se má šetřit, si sama užívá, dodal.

Tagy:
Miloš Zeman ODS Karel Havlíček Markéta Pekarová Adamová Tomio Okamura ANO 2011 Svoboda a přímá demokracie Poslanecká sněmovna ČR Služební zákon