S covidem v Česku zemřelo přes 16 tisíc lidí. Blížíme se k nebezpečné hranici

ARO oddělení Nemocnice Frýdek-Místek

Aktuální covidová statistika

Počet zemřelých lidí s covidem v Česku ve čtvrtek přesáhl 16 tisíc. Nakažených ve čtvrtek přibylo 7 937, zhruba o čtyři stovky víc než před týdnem. Index rizika protiepidemického systému PES je dál na čtvrtém stupni s 68 body. Mírně stouplo reprodukční číslo, drží se těsně pod hodnotou jedna. Právě tato hranice je z hlediska šíření koronaviru kritická.

Za poslední tři dny klesl počet hospitalizovaných s koronavirem ze 6 276 na 5 856. Ve vážném stavu je 970 z nich. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) uvádí, že pokles hospitalizací je klíčový pro diskusi o případném uvolnění opatření.

Od loňského března, kdy se v Česku objevily první případy covidu, bylo zaznamenáno zhruba 973 tisíc nakažených a 16 072 úmrtí. Počty nových případů nákazy v posledních dvou dnech ve srovnání se stejnými dny předchozího týdne stouply. Předtím nárůst počtu případů zpomaloval. Podíl nově nakažených na celkovém počtu testů ale ve čtvrtek oproti předchozímu týdnu mírně klesl na 29,4 procenta.

Počet mrtvých s potvrzenou nákazou koronavirem začal výrazně růst zejména od října a v listopadu byla několikrát překročena i hranice dvou stovek mrtvých za den. Dosavadní smutný rekord 262 mrtvých je ze 3. listopadu. Loni na jaře přitom trvalo měsíc, než celkový počet mrtvých překročil 200 (hranice sta zemřelých byla překročena za 17 dní).

Reprodukční číslo, které ukazuje rychlost šíření nemoci, v pátek stouplo ze čtvrtečních 0,96 na zhruba 0,99. Ostatní tři ukazatele, kterými se kromě reprodukčního čísla řídí výpočet indexu PES, ale klesly. Oproti čtvrtku se snížil průměr počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel za dva týdny, čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory i podíl hospitalizovaných, u kterých se koronavirus prokázal až v nemocnici.

Jsme třetí nejhorší v Evropě

Česká republika je podle počtu nákaz koronavirem na obyvatele za 14 dní v Evropské unii třetí za Portugalskem a Španělskem. Podle počtu mrtvých na obyvatele je také třetí.

Nejrychleji ze všech okresů Česka se koronavirus šíří už několik týdnů na Trutnovsku. Za posledních sedm dní tam přibylo v přepočtu na 100 tisíc obyvatel 1 064 případů covidu.

Celkem bylo u nás zatím podáno zhruba 251 tisíc dávek vakcín, především zdravotníkům a lidem ve věku nad 80 let. Potřebnou druhou dávku zatím dostalo přes 28 tisíc lidí. Ve čtvrtek bylo podle webu ministerstva očkováno 11 374 lidí, což je nejnižší počet podaných dávek vakcín za všední den od 11. ledna. Některé kraje musely v posledních dnech kvůli nedostatku vakcín přerušit očkování. Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu řekl České televizi, že očkování nebude tak rychlé, jak se původně očekávalo.

Zpřísnění vládních opatření

Oficiálně platí nejvyšší, pátý stupeň pohotovosti PES. Indexem PES se měla původně řídit opatření proti šíření nemoci COVID-19. Blatný ale ve čtvrtek řekl, že skóre PES už není pro určování opatření relevantní.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) po jednání vlády uvedl, že je potřeba omezit kontakty s jinými osobami na minimum, a to v ideálním případě také v rodině. Vláda proto doporučila zdržovat se v místě bydliště. Od půlnoci z pátku na sobotu budou moci v rekreačních chatách a chalupách pobývat pouze členové jedné domácnosti. „Snažíme se těmi nařízeními jasně sdělit veřejnost, že to nejlepší, co lze dělat, je zůstat doma,“ zdůraznil Hamáček.

Vrací se také zákaz návštěv pacientů v nemocnicích při akutní péči a definitivně se uzavřely vleky a lanovky ve skiareálech. Česko změny čekají od půlnoci z pátku na sobotu.

Iniciativa Chcípl PES, která sdružuje podnikatele nesouhlasící s protiepidemickými opatřeními vlády, připravuje na pátek v Praze demonstraci. Od 15:00 chce blokovat vládní budovy, podrobnosti protestu zveřejní organizátoři na sociálních sítích o hodinu dřív. Své podporovatele ve čtvrtek vyzvali, aby se sjeli do hlavního města.

Tagy: