Prymula: PES nedává logiku. Největší hrozbou jsou koronavirové mutace

Systém PES nedává logiku a aktuálně vůbec nefunguje. Ve speciálu pořadu 360° Pavlíny Wolfové to prohlásil epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula. Ten dále řekl, že nyní jsou pro nás největší hrozbou koronavirové mutace. Kromě Prymuly byli dalšími hosty speciálu prezident České lékařské komory Milan Kubek, anesteziolog Martin Balík a stomatolog Radek Mounajjed.

Podle exministra zdravotnictví Romana Prymuly není aktuálně potřeba řešit protiepidemický systém PES. Ten totiž v podstatě nefunguje. „Nebyl jsem jeho příznivcem, ale měl by dávat logiku. Teď ji určitě nedává. Čeká se přestavění stupně pět a možná jich bude ještě více,“ řekl v pořadu na CNN Prima NEWS.

Prymula dodal, že nyní jsou největší blížící se hrozbou koronavirové mutace. Dosud byla zaznamenána například britská, jihoafrická či brazilská. Samotný virus podle něj začíná tyto mutace střádat, kvůli čemuž může být ještě nebezpečnější. Mimo jiné proto, že se bude šířit rychleji.

Podle anesteziologa Martina Balíka ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze je například britská mutace mezi Čechy už delší dobu. „Britská mutace už tady mezi námi dávno je. Jsem o tom přesvědčen,“ řekl Balík v pořadu 360° Pavlíny Wolfové.

Kubek: Jsme epicentrum koronaviru v Evropě

V diskusi přišla na přetřes i vládní opatření, která mají zamezit šíření koronaviru. Šéf ČLK Milan Kubek nepovažuje čtvrteční zpřísnění za dostatečná, považuje je za „přibrzďování“. „Česká republika je epicentrum covidu v Evropě. Máme jeden z největších počtů nakažených na počet obyvatel. Umírá nám jeden z nejvyšších počtů lidí na počet obyvatel,“ řekl Kubek.

Prezident lékařské komory si rovněž postěžoval, že česká reakce na aktuální situaci je stále spíše „vlažná“. „Přitom sousední Němci nám vystavili vysvědčení tím, že nám zavřeli hranice,“ řekl Kubek s tím, že i pro Němce je uzavření hranic Čechům bolestivé, neboť tím kvůli mnoha pendlerům omezují své firmy.

Šéf lékařů je ale rád, že se vláda rozhodla nerozvolňovat. „Buď budeme všichni nemocní a ekonomika nebude fungovat, anebo budeme zdraví a ekonomika fungovat bude,“ dodal.

Cesta do bezpečí? Antigenní testy, říká Mounajjed

Představitel iniciativy Lékaři pomáhají Česku Radek Mounajjed vyzval zdravotníky, lékaře a medicínské odborníky v Česku, aby vystoupili ze svých komfortních zón. „Neměli bychom čekat na instrukce, co máme dělat. Doteď jsme nebyli schopni vytvořit žádný pořádný konsenzus,“ řekl ve speciálu CNN Prima NEWS Mounajjed.

Podle něj by se měly více využívat antigenní testy. „To může být obrovská cesta do bezpečí,“ zdůraznil Mounajjed. Kubek na to reagoval slovy, že je zastáncem antigenních testů, ale musí se podle něj především dělat opakovaně.

Tagy: