Pochybuji, že Mikuláš bude mít respirátor. Vojtěch nedoporučil návštěvy během nadílky

Mikuláš a čert

Tisková konference Adama Vojtěcha

Ministerstvo zdravotnictví chystá protiepidemická doporučení, kterými by se lidé měli řídit během vánočních svátků. Šéf resortu Adam Vojtěch (za ANO) to zmínil během páteční tiskové konference. Tam mimo jiné potvrdil, že vláda hodlá zavést povinné očkování pro lidi starší 60 let a další vybrané skupiny. Vojtěch během brífinku také označil za nežádoucí obvyklé návštěvy Mikulášů, andělů a čertů v domácnostech.

„Já bych vzhledem k situaci, ve které se nacházíme, nedoporučoval, aby se tyto návštěvy v rodinách odehrávaly. Představuje to riziko. Nepředpokládám, že by Mikuláš, čert a anděl nosili respirátory,“ zodpověděl Vojtěch během brífinku dotaz, jak by to v předvečer svatého Mikuláše mělo vypadat s tradiční nadílkou.

Jaká konkrétní protiepidemická opatření ministr Vojtěch ponese v pondělí vládě, v pátek specifikovat nechtěl. Ministerstvo zdravotnictví kromě jednání o zpřísnění dalších proticovidových opatření chystá epidemická doporučení k vánočním svátkům, kterými by se všichni měli řídit.

Česko má podle Vojtěcha negativní zkušenosti s obdobím kolem předchozích Vánoc, kdy se restrikce uvolnily, což pak urychlilo příchod zimní vlny.

Současná pátá vlna stále nedosáhla svého vrcholu. Denně přibývají rekordní počty nově nakažených. Aktivních případů koronaviru je aktuálně více než 300 tisíc a hospitalizovaných s covidem je už přes 6 500. Některé nemocnice proto hlásí plné kapacity. Pro srovnání – v polovině března, nejkritičtějším období jarní vlny, bylo v nemocnicích s koronavirem zhruba 9 500 pacientů.

Hlavním tématem tiskové konference bylo povinné očkování. Vyhláška, která ho nařizuje lidem starším 60 let, policistům, vojákům i dalším ozbrojeným složkám, hasičům, zdravotníkům, medikům, studentům zdravotnických škol a zaměstnancům v sociálních službách, vyjde ve sbírce zákonů už příští týden.

Povinnost mít očkování by pro výše zmíněné skupiny měla platit od března příštího roku. „Když se podíváme na vyjádření evropských politiků, je jasné, že Evropa se obrací k povinné vakcinaci proti covidu. Česko by mělo jít rovněž touto cestou,“ uvedl Vojtěch.

Háček je však v tom, že nastupující kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) včetně kandidáta na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) má k povinnému očkování především pro starší věkové skupiny opatrnější postoj.

Povinné očkování upravuje zákon o ochraně veřejného zdraví. Konkrétní nemoci, proti kterým se povinně očkuje, pak upravuje jen ministerská vyhláška. Budoucí kabinet by tak rozhodnutí současné vlády premiéra Andreje Babiše (ANO) v demisi mohl jednoduše zrušit. „Může se stát, že nám to pak Anticovid tým zruší. Já teď ale činím to, co myslím, že je v této situaci správné,“ prohlásil Vojtěch už v úterý.

Tagy: